Samsung predstavuje SSD disk 990 EVO

Samsung predstavuje SSD disk 990 EVO

Spoločnosť Samsung Electronics, svetový líder v oblasti pokročilých pamäťových technológií, predstavila nový prírastok do radu spotrebiteľských SSD diskov s názvom 990 EVO

Disk s rozhraním NVMe, špičkovými technickými parametrami a úsporným prevádzkovaním sa hodí pre každodennú činnosť všetkého druhu od hrania cez prácu až po úpravu fotografií a videozáznamov. Ocenia ho tak najrôznejší používatelia.

„Samsung naplno využíva svoje pokročilé pamäťové technológie pri výrobe moderných a kvalitných SSD riešení. Náš najnovší disk pre bežných spotrebiteľov využíva najnovšie technologické inovácie a zároveň vyniká praktickým prevedením pre každodenné použitie,“ hovorí Hangu Sohn, viceprezident oddelenia pamäťových médií Samsung Electronics. „Medzi prednosti modelu 990 EVO patrí špičkový výkon, úsporné prevádzkovanie a vysoká spoľahlivosť, takže poslúži ako univerzálne riešenie pre každodenné úlohy. Výborne sa hodí na hranie, prácu aj kreatívnu činnosť.“

Vylepšený výkon

Výkon disku 990 EVO sa v porovnaní s predchádzajúcim modelom 970 EVO Plus zlepšil až o 43 %. Sekvenčné čítanie dosahuje rýchlosti až 5000 MB/s, rýchlosť zápisu dosahuje až 4200 MB/s. Pri náhodnom čítaní a zápise dosahuje hodnoty 700 000, resp. 800 000 operácií za sekundu.


Prečítaj si tiež: Novinky od NVIDIA: Vycházejí GeForce RTX 4070 a 4070 Ti SUPER


Vďaka technológii Host Memory Buffer (HMB), ktorá funguje v kombinácii s DRAM pamäťou procesora pripojeného zariadenia, dosiahne SSD disk optimálny výkon aj bez vlastnej DRAM pamäte. Pre používateľov prechádzajúcich zo starších štandardných SSD diskov to znamená podstatne rýchlejšie načítanie hier a rýchlejší prístup k súborom.

Úspornejšia prevádzka a inteligentné riadenie teploty

V porovnaní s uvedeným diskom 970 EVO Plus ponúka Samsung 990 EVO aj podstatne lepšiu energetickú účinnosť – až o 70 %, čo znamená možnosť podstatne dlhšieho využitia po pripojení k notebooku bez obáv o výdrž batérie. Disk okrem toho podporuje funkciu Modern Standby, čo znamená okamžité zapnutie alebo vypnutie disku bez straty pripojenia k internetu a tiež nepretržitý prísun notifikácií.

Štítok pre rozptyľovanie tepla dokáže efektívne regulovať teplotu NAND čipu, takže všetky operácie môžu bežať bez prerušenia na plný výkon, bez toho, aby hrozilo prehriatie a poškodenie disku.

Univerzálny SSD disk pre súčasnosť aj budúcnosť

990 EVO je univerzálny SSD disk, ktorý uspokojí všetky súčasné požiadavky a bez problémov obstojí aj tvárou v tvár budúcim výzvam. Záujemcovia sa môžu tešiť na bezproblémový multitasking, či už dávajú prednosť hraniu, práci alebo tvoreniu všetkého druhu.


Bude ťa zaujímať: Umelá inteligencia pomáha hackerom útočiť na slovenské firmy


Disk podporuje rozhranie PCIe 4.0 x4 aj PCIe 5.0 x2. Je teda kompatibilný so súčasnými počítačmi so slotmi PCIe 4.0 M.2, ale zvláda aj technológiu budúcnosti PCIe 5.0 s úspornejším prevádzkovaním a lepším tepelným riadením.

Disk 990 EVO je k dispozícii v dvoch verziách s kapacitou 1 a 2 TB.

Podpora softvéru Samsung Magician

Softvér Samsung Magician ponúka sadu optimalizačných nástrojov s vylepšenými funkciami pre všetky SSD disky od Samsungu, teda aj pre 990 EVO. Vďaka softvéru možno napríklad účinne a bezpečne zjednodušiť proces migrácie dát. Okrem toho Samsung Magician chráni dôležité informácie, monitoruje stav disku a upozorňuje používateľov na možné aktualizácie firmvéru.

Disky 990 EVO sa začínajú predávať 24. januára 2024 a odporúčaná maloobchodná cena bola stanovená na 99,90 EUR za model s kapacitou 1 TB a 179,90 EUR za variant s 2 TB. Ďalšie informácie (okrem iného aj o záruke) nájdete na webe https://www.samsung.com/sk/memory-storage/.

Samsung SSD 990 EVO – technické špecifikácie

Kategórie  Samsung SSD 990 EVO
Rozhranie PCIe Gen 4.0 x4/5.0 x2 NVMe 2.0
Formát M.2 (2280)
Typ pamäte Samsung V-NAND 3-TLC
Ovládač Samsung In-house Controller
Kapacita 1 TB 2 TB
Rýchlosť sekvenčného čítania/zápisu Až 5000 MB/s, až 4200 MB/s
Rýchlosť náhodného čítania/zápisu  (QD32)4,5 Až 680K IOPS, 800K IOPS Až 700K IOPS, 800K IOPS
Obslužný softvér Samsung Magician Software
Šifrovanie dát AES 256-bit Full Disk Encryption, TCG/Opal V2.0,

Encrypted Drive (IEEE1667)

Veľkosť zapísaných dát 600 TB 1200 TB
Záruka Limitovaná, 5 rokov 

Zdroj: TS

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár