TEST: Samsung Galaxy S24 Ultra. S umelou inteligenciou prišla revolúcia

Na začiatku každého roka prichádza spoločnosť Samsung ako líder trhu s novou vlajkovou loďou. Resp. s vlajkovým radom, ktorý sme celý vyskúšali a najskôr vám povieme o najväčšom Galaxy S24 Ultra

Dizajn nie je nový, ale pero S Pen je super

Z pohľadu konštrukcie je Galaxy S24 Ultra nesmierne podobný svojmu staršiemu bratovi menom Galaxy S23 Ultra. Azda jediná drobná zmena, ktorá stojí za zmienku, je zarovnanie spodnej hrany dotykového pera S Pen, ktoré teraz lepšie sadne do tela smartfónu.

Určite však spomenieme, že displej je úplne plochý a tak to modelu najlepšie svedčí.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Vyskúšali sme si dve farebné vyhotovenia – čierne a žlté, ktoré je natoľko jemne žlté, že na fotkách vyzerá ako biele.

Ak sa chystáte na kúpu, upozorníme, že nie všetky farby kúpite v každom e-shope. Modrý, zelený a oranžový S24 Ultra zoženiete exkluzívne na Samsung.com a v predajniach Samsungu. Inak by sa vám malo podariť naraziť na čiernu, šedú, žltú a fialovú verziu.

Telo Galaxy S24 Ultra sa drží trendu, ktorý nastolil konkurenčný iPhone 15 Pro a Pro Max. Je vyrobené z titánu, no skôr než sa nadchnete, zdôrazníme, že to prinieslo zľahčenie konštrukcie iba o dva gramy.


Keď dočítaš, mrkni sa aj na toto: Umelá inteligencia pomáha hackerom útočiť na slovenské firmy


Oveľa viac nás pri testovaní potešilo pero S Pen, ktoré využijete v spolupráci s tou najväčšou novinkou, ktorou je zabudovaná generatívna umelá inteligencia (AI).

Okrem toho však možno pero využiť na písanie poznámok, kreslenie náčrtov či ovládanie telefónu na diaľku. Mávaním vo vzduchu môžete prepnúť na ďalšiu skladbu, vyfotiť sa a meniť hoci aj hlasitosť prehrávania. Funguje to dobre, len treba S Pen držať v čo najviac vodorovnej polohe.

Potom už len pohybujete perom vo vzduchu ako Harry Potter svojou paličkou a telefón pekne poslúcha.

Umelá inteligencia. Na čo mi to v skutočnosti bude?

Výrobcovia často vedú veľké reči o tom, čo je v telefónoch nové a často to v praxi neprináša nič zaujímavé. Tak toto nie je ten prípad.


Nech ti neunikne: Samsung predstavuje SSD disk 990 EVO


Generatívna AI je tohoročným trendom a pravdepodobne s nami zostane už natrvalo. Samsung ju nazýva Galaxy AI a primárne ju spája s prekladaním do iných jazykov. Nie je celkom zjavné, prečo výrobca zvolil práve túto stratégiu, keďže nie každý potrebuje prekladať hovory či správy.

Funguje to dobre, druhá strana môže počuť vás aj preklad vašich slov, alebo iba samotný preklad. V čete sa takisto prekladajú slová v reálnom čase a tak si porozumejú aj dvaja ľudia, čo neovládajú iné reči.

Nás však viac zaujalo využitie AI na vyhľadávanie vecí. Ak máte fotografiu či video z TikToku alebo YouTube, kde vás zaujala kabelka, motorový čln alebo trebárs aj erotická pomôcka, máte niekoľko možností, ako o nej zistiť viac.

Perom S Pen alebo prstom môžete danú vec zakrúžkovať či na ňu ťuknúť, telefón si domyslí o čo vám ide a ihneď vám vyhľadá dostupné informácie. Jediné obmedzenie spočíva vo vyhľadávaní osôb, na to táto funkcia neslúži.

Podobne to funguje s úpravou fotografií. Ak sa vám napríklad nepáči znamienko na vašom zad…ehm… na vašej tvári, prosto ho odstránite prejdením prsta. AI všetko zahladí tak, aby to nebolo vidno.

Ale funguje to aj vo väčšom meradle a odstrániť môžete takto napríklad svokru. Samozrejme, iba z fotografie! Na návštevu k vám príde aj tak, v tomto vám umelá inteligencia nepomôže. Alebo si môžete zväčšiť… nos.

Fantázii sa medze nekladú a AI si poradí prakticky s čímkoľvek. Môžete odstraňovať, meniť veľkosť, presúvať atď.

Parametre sú úctyhodné

Určite nikoho neprekvapí, že vlajková loď Samsungu na tento rok je poháňaná procesorom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Ten mu dáva dostatok výkonu na prakticky akúkoľvek činnosť vrátane prevádzkovania nových funkcií spojených s AI.


Prečítaj si aj toto: Herný TEST: Je Endless Dungeon nekonečná zábava?


O niečo prekvapivejšie pre nás bolo, že sa výrobca rozhodol aj v tejto generácii zachovať verziu s 256 GB úložiskom. Tá by pri telefóne, ktorý dokáže natáčať 8K video (aj keď „iba“ pri 30 fps) podľa nášho subjektívneho názoru ani nemala existovať. Je to jednoducho málo a ak radi natáčate či fotografujete, určite sa vám priestor minie veľmi rýchlo.

*Čítať hlasom Zděňka Svěráka:* „256 GB nebrat!“

K dispozícii sú aj verzie s 512 GB a 1 TB, pričom druhá menovaná je opäť exkluzivitou e-shopu Samsung a jeho predajní. Najčastejšie teda narazíte na 512 GB variant, ktorý možno nazvať priestorovo férovým a určite odporúčame priplatiť si zaň. Cenový rozdiel nie je taký veľký a viac sa to oplatí.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Kapacita operačnej pamäte 12 GB je aktuálne trendová, takže ju možno považovať za zlatý stred. Keby boli konštruktéri dopriali Galaxy S24 Ultra štedrejších 16 GB, to by bola iná bomba. To by však zrejme zodvihlo cenu, ktorá je už aj tak dosť vysoko. Navyše 12 GB v pohode stačí na spúšťanie mnohých apiek naraz.

Predný aj zadný foťák patria k špičke

Fotoaparáty sú určite silnou stránkou celej novej generácie S24 a Ultra je pochopiteľne kráľom tejto rodiny. Fotografie sú detailné a farby verné realite, čo platí o prednom aj zadnom foťáku.


Zaujímavé: Samsung spustil predaj mobilov Galaxy S24 s umelou inteligenciou. Je o ne enormný záujem


Páčili sa nám aj večerné zábery a jedinú drobnú slabinu sme objavili v záberoch v šere. Občas obsahujú trochu viac šumu, ako by sme očakávali. Ale aspoň je čo riešiť v ďalšej generácii na budúci rok…

Samsung Galaxy S24 Ultra

Fotky vám nemôžeme ukázať v nekomprimovanej podobe, pretože by sa vám príliš pomaly načítali, ale určite aj tak oceníte ich kvalitu.

Zábery vytvorené pomocou Samsung Galaxy S24 Ultra:

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra si bez problémov poradí aj s veľmi silným protisvetlom. Toto bolo naplno do slnečného svitu.
Samsung Galaxy S24 Ultra foto
Tu dobre vidno vernosť farieb.

Ďalšie veci, ktoré by ste mali vedieť

Že má 120-hertzový Dynamic AMOLED displej super obraz, to asi netreba ani vravieť. Samsung si v tomto smere dáva každý rok záležať a jeho displeje používa dokonca aj konkurencia, napríklad Apple vo svojich iPhonoch. To hovorí samo za seba.


Bude ťa zaujímať: Prečo by ste mali chcieť práve túto skladačku a aké praktické využitie má HONOR Magic V2?


Za zmienku určite stojí kvalitný zvukový prejav, ktorým Galaxy S24 Ultra poteší svojho majiteľa. Slúchadlá ani nebudete potrebovať, telefón má mimoriadne kvalitný zvuk a nie je to iba vďaka podpore Dolby Atmos. Výrobca z konštrukcie vyrazil maximum a na pomery smartfónov možno povedať, že sú tu veľmi slušne vykreslené basové frekvencie.

Zle na tom nie je ani ostatná časť spektra, takže za zvuk určite palec hore.

Spomenieme aj nabíjanie. Ako to už začína byť tradíciou, nabíjačka nie je súčasťou balenia, takže si ju budete musieť dokúpiť. So 45 W klasickou nabíjačkou od Samsungu (ktorá stojí asi 33 eur) sa mobil nabíja približne hodinu a štvrť.


Prečítaj si tiež: Herný TEST: Tekken 8 je poriadna nakladačka prístupná aj nováčikom


Dobrá správa je, že jeho 5 000 mAh batéria dokáže vydržať aj deň a pol až dva dni prevádzky. Podľa toho, ako veľmi budete svoj milovaný Galaxy S24 Ultra zaťažovať.

Verdikt Samsung Galaxy S24 Ultra

Tohtoročná vlajková loď Samsungu nás mimoriadne potešila. Po niekoľkých rokoch evolúcie prišla konečne revolúcia a ľudia, ktorí čakali s kúpou niekoľko rokov, privítajú tú správnu chvíľu rozlúčiť sa so svojím starčekom a zaobstarať si Galaxy S24 Ultra.

Telefón je veľmi dobre vyvážený. Osvedčený dizajn nepotreboval veľké zmeny, parametre sú super, predný aj zadný foťák sa zaraďujú k špičke, umelá inteligencia prináša inováciu do používania mobilného telefónu a po vizuálnej aj zvukovej stránke bude spokojný aj náročný používateľ. Napokon je tu čerešnička na torte v podobe výdrže batérie až do dvoch dní.

Slabinu sme objavili len v prípade fotenia v šere a pre niekoho môže byť S24 Ultra príliš veľký a ťažký napriek titanovému telu. Vtedy však stačí presedlať na lacnejší a o čosi menší Galaxy S24+ alebo ešte menší S24, ktoré vôbec nerobia výrazné kompromisy.

Klady:

  • elegantný dizajn a jemné farby
  • vysoký výkon procesora
  • skvelý foťák vpredu aj vzadu
  • veľký kvalitný AMOLED displej
  • výdrž batérie až do 2 dní
  • umelá inteligencia nie je iba marketingová bublina

Zápory:

  • pre niekoho väčšia konštrukcia
  • 256 verzia je podľa nás poriadne „out“

Cena:
256 GB: 1 449 € / 35 490
512 GB: 1 569 € / 38 490

Smartfón Galaxy S24 Ultra na recenziu poskytla spoločnosť Samsung.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Jirka hovorí: Odpovedať

    Zdravím, new je vždy new…ale…společnost Samsung mile překvapila mnohé vlastníky předchozích modelů, tedy S23. A ptáte se čím ? No přeci absolutně podobnou aktualizací vymožeností jako má nová S24…což je v důsledku velmi příjemná náplast…

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Áno, Jirko, je to presne tak. A neviem, prečo som to tam zabudol spomenúť, mal som to v pláne 😀 Vďaka za doplnenie!
      Aktualizácia pre generáciu S23 má prísť do konca tohto mesiaca.

Pridaj komentár