TEST: Webkamera Logitech MX Brio je skokom k 4K

TEST: Webkamera Logitech MX Brio je skokom k 4K

Asi sme už zvyknutí, že webkamery nezvyknú snímať práve kvalitný obraz. Logitech to zásadne mení pomocou webkamery MX Brio, ktorú sme si vyskúšali

Dalo by sa povedať, že webkamery akosi obchádza pokrok v kvalite obrazu, jeho rozlíšení a technológiách, ktoré ho vylepšujú. Logitech si povedal, že stačilo a prišiel s kamerou, ktorá ponúkne obraz v 4K a nielen to.

MX Brio patrí do ekosystému radu Master Series, ktorý sa zameriava hlavne na tvorivého používateľa. Nová kamera má teda pomôcť nielen pri videokonferenciách, naprávaní toho, keď vám vaša mamička vytýka, že jej nikdy nevoláte, ale sa dobre ohreje aj v rukách influencerov či jednoducho tvorcov digitálneho obsahu.

Konštrukcia je bežná, no kábel robustný

Keď ju uchopíte do ruky, zistíte, že MX Brio je na svoju bežne veľkú konštrukciu pomerne ťažká. Je totiž kovová, čo jej dáva šancu prežiť aj trochu ťažšie podmienky a prípadné tvrdšie zaobchádzanie.


Prečítaj si tiež: Apple Vision Pro nie je taký hit ako sa zdalo


Prednú časť zdobí veľká kruhová optika, okolo ktorej je pohyblivý prstenec. Jeho pootočením možno fyzicky zakryť senzor Sony STARVIS s rozlíšením 8,5 Mpx. Takže ide o ochranu pred nechceným pozorovaním, ktorá sa už stala prakticky bežnou výbavou webkamier.

V spodnej časti je úchytný systém, ktorý sa mi podarilo umiestniť na akýkoľvek typ displeja vrátane hrubšieho monitora k stolovému PC. Od kamery je oddeliteľný, keďže ho drží silný magnet.

TEST: Webkamera Logitech MX Brio je skokom k 4K
Kameru MX Brio s držiakom spája silný magnet

Trochu ma prekvapil robustný 1,2 metra dlhý kábel, ktorý Logitech k MX Brio dodáva. Ide však o to, že pokiaľ má byť obraz vo vysokom rozlíšení 4K, je potrebný hrubší kábel ako je bežné. Kameru preto treba uchytiť čo najsilnejšie, pretože brnknutie do robustného kábla ňou môže ľahko nechcene pohnúť.

Úchytný systém MX Brio má aj lepiacu plochu, ktorá vám v tomto smere pomôže. Ak ju umiestnite na permanentnejšie miesto a nemienite ju premiestňovať, čo pri webkamerách asi väčšinou platí, prosto ju vzadu za displejom prilepíte a hotovo. Už by sa nemala nechcene pohnúť.


Bude ťa zaujímať: Expert z NASA tvrdí, že vyvinul pohon pre vesmírne lode bez paliva


Model sa vyrába v sivej grafitovej farbe a možno by do budúcna mohol výrobca zvážiť aj iné dynamickejšie farebné vyhotovenia. Bol by to odvážny krok, ale určite originálny. V tomto prípade je klasická MX Brio v čiernej a verzia MX Brio 705 Business v sivej farbe.

Kvalita zobrazenia konečne dostala zelenú

4K a UHD sú magické skratky, ale asi vás zaujíma, aké je skutočné rozlíšenie MX Brio. Je to do 3 840 x 2 160 pixelov, takže plnohodnotné 4K, ktoré možno využiť na akékoľvek kreatívne činnosti.

Takže TikTok-oví maniaci či videoblogeri, ktorí sa zaujímajú o to, či ich divák vidí rozmazaných ako volské oko na slanine, alebo v skutočne kvalitne ostrom obraze, si tu prídu na svoje.

Kamera zvláda 4x digitálny zoom a zaostrovanie je automatické. Už keď mi ju v Logitechu predviedli pred uvedením, bolo vidno, že sa konštruktéri neuspokojili s vyšším rozlíšením. MX Brio zvláda veľmi dobre aj protisvetlo, ak si sadnete napríklad pred okno. A poradí si aj s nedostatkom svetla.

MX Brio
Na tomto zábere môžete vidieť detailnosť, sýtosť farieb a prácu so svetlom/tieňom

Určite musím pochváliť schopnosť kamery nielen zachovať si ostrosť obrazu pri nepriaznivých svetelných podmienkach, ale ide aj o kvalitu. Či je svetla primálo alebo priveľa, vernosť farieb je výborná a obraz nemá tendenciu skĺznuť do žltého, modrého či iného odtieňa, ako to poznáme z bežných webkamier.

Zaujímal som sa tiež o to, či by nebolo možné, aby MX Brio zvládla 4K pri 60 fps, keďže je to 30 fps. Odpoveď bola logická a jednoduchá – to by zdvihlo koncovú cenu zariadenia. Aj tak je ale 4K/30 fps pri webkamere úplne super a väčšine viac plynulosti netreba. A keby bolo, je tu možnosť FullHD/60 fps.


Zaujímavé: Umelá inteligencia odhalí artrózu o 8 rokov skôr


Z pohľadu zvuku ide o stereo kameru, takže v Logitechu na nič nezabudli.

Mikrofóny sa zameriavajú na zdroje zvuku do 1,2 metra. To oceníte hlavne pri videokonferenciách, kedy za vami bude behať váš dvojročný potomok spievajúci najnovší hit od Miley Cyrus a kamera ho odfiltruje.

Obraz možno ešte dolaďovať podľa potreby nielen čo sa týka farebného spektra a priblíženia, ale aj kontrastu a ďalších parametrov, ktoré nájdete v softvéri Logi Tune.

Verdikt Logitech MX Brio

4K webkamera k počítaču či notebooku, to sa hodí mnohým. Najmä po tom, ako koronakríza kopu ľudí donútila pracovať z domu a tak pracovné porady s kolegami absolvujú na diaľku.

TEST: Webkamera Logitech MX Brio je skokom k 4K

MX Brio však ide ďalej a dostatočne kvalitný obraz poskytuje aj kreatívcom, ktorí chcú viac ako iba obyčajnú webkameru. Treba si len dať pozor na robustný kábel a cena nie je práve ľudová. Z ostatných aspektov však zariadenie chválim a kiež by sa takáto kvalita stala vo svete webkamier štandardom. Ak máte už dosť toho, že vaša stará kamera spraví z vašej tváre bielizeň práve vytiahnutú z pračky, určite nebudete ľutovať prechod na MX Brio.

 

Klady:

  • kovová konštrukcia s potenciálom dlhej životnosti
  • rozlíšenie 4K
  • kvalitný obraz nielen z pohľadu rozlíšenia
  • fyzická ochrana súkromia
  • stereo mikrofóny

Zápory:

  • robustný kábel
  • pre niekoho nemožnosť 4K/60 fps

Cena: 229 € / 5 799 Kč (cena u zeleného mužíčka)

Webkameru MX Brio na test poskytla spoločnosť Logitech.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár