Slovenské GTA s názvom Vivat Slovakia už čoskoro vyjde. Bude výletom do Bratislavy divokých 90. rokov

Vivat Slovakia

Slovenských hier je málo a keď nejaká vychádza, mal by nastať štátny sviatok. No dobre, to trochu preháňam. Uvidíme, aká bude Vivat Slovakia, ale demo som hral a vyzerá nádejne

Za vývojom Vivat Slovakia s otvoreným svetom (!) stojí Team Vivat, ktorý sám seba označuje za malé štúdio s malým tímom a skromnými prostriedkami. Vývojári hru najskôr uvoľnia v predbežnom prístupe a úplné vydanie sa dostane na rad v priebehu roka 2024 až potom, ako si budú istí, že nastal čas.

O čom je Vivat Slovakia

Príbeh sa odohráva vo fiktívnej verzii Bratislavy 90. rokov, kedy socialistické praktiky vystriedali mafiánske praktiky a Mečiarizmus. Vyberanie výpalného, výbuchy áut a vybavovanie si účtov bola relatívne bežná vec a čisté ruky nemali ani politici a štátne bezpečnostné orgány.

Do akej miery je to realita aj dnes, si môžeme povedať v komentároch. V hre však budete vystupovať v úlohe holohlavého tridsiatnika, dabovaného Majom Labudom. Pracuje pre Slovenskú tajnú službu s krycím zamestnaním taxikára. Že vám to pripomína prvú Mafiu? Náhodnosť je čisto podobná 🙂

Mafiánske praktiky ako demagógia či zastrašovanie budú určite ústrednou témou hry, podobne ako sú po niekoľkých dekádach opäť ústrednou témou na aktuálnej politickej scéne. Takže ak náhodou prejdete autom chodca a ste „náš človek“, skutok sa nestal…


Tiež zaujímavé: Po Slovensku budú opäť jazdiť Google Street View autá


Mimochodom, v dabingu budete počuť aj ďalšie známe mená ako Lukáš Frlajs, Kristína Svarinská či Rasťo Piško, ktorý nemohol nadabovať nikoho iného ako vtedajšieho premiéra Mečiara.

Ešte zopár čísiel. Mapa Bratislavy má mať veľkosť 10 km2 a hra obsahuje viac ako 20 príbehových misií. Cesty otvoreného sveta brázdi vyše 30 unikátnych dobových vozidiel a zadky môžete nakopávať piatimi druhmi zbraní ako napr. teleskopický obušok.

Nostalgia, srandičky a vážne veci

Otázka znie, ako presne sa tvorcovia k hre postavili. Podľa dema sa zdá, že by mohli nájsť tú správnu rovnováhu medzi nostalgiou, keď uvidíte v „Péétržke“ Škodu 1203 alias „tisícdvestotrosku“ a šuštáky na miestnej prostitútke, a medzi humorom, ktorý asi pochopia iba Slováci a Česi.

Hra Vivat Slovakia už čoskoro vyjde. Bude výletom do Bratislavy divokých 90. rokov

Že sa v našich končinách uchytia hlavne vtipné domáce hry, to mi asi každý dá zapravdu. Aj keď sú tu výnimky ako Mafia či Kingdom Come, ale v oboch hrách možno určite nájsť aj humor. Proste tam musí byť, takže verím, že ho bude aspoň trochu aj tu a temné témy budú spracované s nadhľadom.


Prečítaj si tiež: Český Polda 8 prichádza na HitHit. Z milióna korún má už väčšinu


Na predbežný prístup k Vivat Slovakia sa môžete tešiť už od 18. 4. 2024. Aj keď sa hra delí na fiktívne dve strany magnetofónovej kazety A a B, v skutočnosti si ju kúpite iba raz a strana B má byť úplná verzia Vivat Slovakia.

Hra Vivat Slovakia už čoskoro vyjde. Bude výletom do Bratislavy divokých 90. rokov

Zatiaľ, kým budete čakať, si môžete pozrieť trailer:

…a ešte je tu klip k titulnej skladbe od Strapa:

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár