Umelá inteligencia od Elona Muska robí pokroky: Grok 1.5V má pochopiť vesmír

Umelá inteligencia od Elona Muska robí pokroky: Grok 1.5V má pochopiť vesmír

Spoločnosť xAI predstavila nový model Grok 1.5 Vision, ktorý spája digitálny a fyzický svet. Grok 1.5V dokáže spracovať text aj vizuálne informácie a ponúka široké možnosti využitia, od prekladu flowchartov do Pythonu až po analýzu vtipov z meme

Firma xAI, zaoberajúca sa umelou inteligenciou, ktorú založil Elon Musk, predstavila nový model Grok 1.5 Vision. Ide o prvý multimodálny model od xAI, ktorý okrem textu dokáže spracovať aj vizuálne informácie ako dokumenty, grafy, diagramy, snímky a fotografie.

Muskova umelá inteligencia si poradí s rôznymi úlohami. Na základe obrázku dokáže napríklad preložiť flowchart do programovacieho jazyka Python alebo z etikety na potravinách vyčísliť kalórie na základe veľkosti porcie. Grok 1.5V dokáže ale aj analyzovať detskú kresbu a vymyslieť k nej uspávanku, či naopak, vysvetliť vtip ukrytý v meme.


Prečítaj si tiež: Herný TEST: Ready or Not – taktická FPS ako sa patrí


Nový model od xAI má aj praktické využitie. Pomôže previesť tabuľku do formátu CSV alebo opraviť chybný kód. Dokáže dokonca poradit s domácimi opravami – stačí mu ukázať fotografie poškodeného miesta.

Vývojári z xAI okrem toho vytvorili aj nový benchmark RealWorldQA na hodnotenie priestorového chápania umelých inteligencií. Podľa testov Grok 1.5V v tomto smere prekonáva ostatné modely. V nasledujúcich mesiacoch sa plánuje rozšírenie schopností Groka aj o spracovanie zvuku, hlasu a videa.

Grok 1.5V benchmark


Nech ti neunikne: ESET zaúča seniorov do bezpečnosti na internete


Grok 1.5V je postavený na základoch pôvodného Grok 1.0, ktorý bol predstavený v novembri 2023. Grok 1.0 zaujal verejnosť svojou schopnosťou odpovedať na zložité otázky v prirodzenom jazyku a generovať rôzne kreatívne textové formáty. Nový model 1.5V tieto schopnosti rozširuje o pochopenie vizuálnych informácií, čím sa stáva oveľa univerzálnejším nástrojom.

Podľa Elona Muska je cieľom xAI vytvoriť „prospešnú všeobecnú umelú inteligenciu“ (AGI), ktorá bude môcť porozumieť celému vesmíru. Grok 1.5V je dôležitým krokom na tejto ceste a jeho ďalší vývoj bude s napätím sledovaný odborníkmi aj širokou verejnosťou.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár