Tesla prepúšťa tisíce zamestnancov po celom svete

Tesla Elon Musk

Dvaja významní manažéri opustili spoločnosť Tesla v deň, keď táto automobilka na elektromobily prepustila tisícky zamestnancov. Odstup z funkcií potvrdil Rohan Patel, viceprezident pre verejnú politiku a obchodný rozvoj

Patel odišiel kvôli veľkým celkovým zmenám vo firme, ktoré však bližšie nešpecifikoval. Jeho odchod spolu s odchodom Drewa Baglina, viceprezidenta pre pohon a energetické inžinierstvo ako prvá oznámila agentúra Bloomberg.

„Je to pre mňa dobré a dúfajme, že aj pre firmu Tesla,“ povedal Patel v správe pre TechCrunch. „Zažil som skvelé časy a dosiahol som omnoho viac, než som kedy očakával, vďaka práci s najlepším tímom vo svojom odbore.“

Baglino označil svoj odchod z Tesly po 18 rokoch za ťažké rozhodnutie. Šéf automobilky Elon Musk poďakoval obom za ich pôsobenie vo firme na svojej sociálnej sieti.

Ich odchod prichádza v čase, keď Tesla prepúšťa tisícky zamestnancov s cieľom znížiť náklady a zvýšiť produktivitu. Interný e-mail od Muska, ktorý zdieľali Electrek a Bloomberg News, naznačuje, že výrobca elektrických automobilov prepúšťa viac ako 10 percent svojich zamestnancov na celom svete. Tesla ukončila rok 2023 s viac ako 140 000 zamestnancami, čo znamená, že prepúšťanie by mohlo ovplyvniť viac ako 14 000 ľudí.


Prečítaj si tiež: Umelá inteligencia od Elona Muska robí pokroky: Grok 1.5V má pochopiť vesmír


Musk oznámil prepúšťanie len dva týždne po tom, čo Tesla hlásila prvý ročný pokles predaja za tri roky, v dôsledku širšieho oslabenia dopytu po elektrických vozidlách. Firma upozornila investorov, že rast predaja by mohol byť v roku 2024 výrazne nižší ako stanovený cieľ rastu o 50 percent ročne. Nie práve najlacnejší Cybertruck sa len nedávno dostal do výroby a populárny model Y vstúpil do svojho štvrtého roka bez významných zmien.

„Vzhľadom na to, že pripravujeme spoločnosť na ďalšiu fázu rastu, je mimoriadne dôležité pozrieť sa na každý jej aspektz hľadiska znižovania nákladov a zvyšovania produktivity,“ napísal Musk v e-maile.

Dodal, že rast Tesly viedol k duplikácii úloh a pracovných funkcií v niektorých oblastiach.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár