Samsung je opäť najpredávanejší na svete, Apple stráca pôdu pod nohami. Huawei sa bráni sankciám

Samsung

Samsung sa vracia na prvé miesto medzi výrobcami smartfónov. Predchádzajúcemu lídrovi, spoločnosti Apple, klesli dodávky v prvom štvrťroku 2024 o takmer 10 percent

Samsung si naopak udržal predajnú úroveň z minulého roka a získal s 20,8% podiel na trhu.

Apple dominovalo na trhu smartfónov 13 rokov, no vlani ho predbehol práve Samsung. Tento rok sa situácia opäť zvrtla. Kým Samsung predal rovnaký počet telefónov ako minulý rok (60,1 milióna), Apple zaznamenalo pokles z 55,4 milióna na 50 miliónov kusov.

Okrem súboja týchto dvoch gigantov zabojuje o miesto na trhu aj čoraz silnejšia konkurencia z Číny. Značka Huawei zaznamenala nárast predajov o 7,8 %, úspech má aj spoločnosť Xiaomi s nárastom o 33,8 %. Čínske značky ako Oppo a Transsion sa tiež predierajú na popredné priečky.


Prečítaj si tiež: Počet hráčov Fallout 76 dosiahol historický rekord


Apple trápi nielen silnejúca konkurencia, ale aj pokles predajov v Číne kvôli zákazu niektorých produktov. Tamojšia vláda reagovala na sankcie voči Huawei zavedené Spojenými štátmi americkými zákazom používať Apple iPhone v štátnych inštitúciách.

Huawei sa sankciám bráni uvedením radu Mate 60 s pôvodnými čínskymi čipmi. Rad bol na trh uvedený minulý rok, mal úspech a teraz sa očakáva uvedenie ďalšieho high-endového telefónu Huawei, pravdepodobne opäť s vlastnými čipmi. Predpokladá sa, že to bude nový model Huawei P70 a firma opäť používa postup z minulého roka, kedy úmyselne neposkytuje vopred žiadne informácie. Tentokrát sa možno len zaregistrovať do zoznamu záujemcov (bez platby zálohy) a dozviete sa podrobnosti ako prví.

Medzi Samsungom a Apple je to však ešte zaujímavejšie. Kórejský Samsung šliape na päty americkému Apple navyše aj na americkom a európskom trhu. Očakáva sa, že Apple na svojej developerskej konferencii v júni predstaví nové iPhony s pokročilými funkciami umelej inteligencie, aby opäť získalo náskok.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár