Atlas je robot, čo dokáže robiť saltá. Teraz prichádza jeho nová verzia

Spoločnosť Boston Dynamics sa po oznámení ukončenia prevádzky predchádzajúcej verzie robota Atlas poháňaného hydraulikou pochválila jeho nástupcom

Ide o úplne elektrického robota navrhnutého špeciálne pre praktické využitie v reálnom svete. Najnovší humanoidný robot Atlas stavia na desaťročiach výskumu spoločnosti. Podľa Boston Dynamics nepôjde len o ďalší pôsobivý výskumný projekt.

Atlas
Už podľa úvodného videa je robot značne ohybný

„Pred desiatimi rokmi sme boli jednou z mála firiem, ktoré skutočne investovali do vývoja humanoidných robotov,“ uviedla spoločnosť v oficiálnom vyhlásení. „Teraz je situácia v robotickom priemysle úplne iná. Naši zákazníci zaznamenali úspech s robotmi Spot a Stretch a sú pripravení pustiť sa do novej výzvy s Atlasom.“


Prečítaj si tiež: Heineken a HMD chystajú nudný hlúpy telefón. No vážne… Boring Phone!


Napriek rovnakému menu ide o úplne odlišných robotov, čo bude asi trochu neprehľadné. Nový Atlas síce dokáže podobné kúsky ako jeho predchodca na hydraulický pohon, no chýbajú mu jeho exponované káble. Pôsobí celkovo oveľa elegantnejšie a menej strašidelne.

Nová verzia bude oveľa silnejšia a bude mať širší rozsah pohybu. Má ďalej rozvíjať schopnosti predchádzajúcich Atlasov manipulovať s ťažkými a nepravidelnými objektmi. Boston Dynamics plánuje vyrábať rôzne typy rúk či „uchopovačov“, ktoré robotovi umožnia zvládať rôznorodé úlohy v rôznych prostrediach.

Humanoidní roboti v súčasnosti zažívajú veľký vzostup aj vďaka vývoju umelej inteligencie na ich pohon, ale aj vďaka rastúcej konkurencii. Elon Musk plánuje už čoskoro rozbehnúť výrobu svojho robota Optimus v automobilke Tesla a jeho miliardársky konkurent Jeff Bezos, zakladateľ Amazonu, zasa investuje do startupu Figure. Ten už verejnosti predstavil robota Figure 01, ktorý podľa videí vyzerá celkom sľubne.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár