Lietajúca motorka už nie je sci-fi. Razor sa blíži

Spoločnosť Jetpack Aviation vyvíja lietajúci motocykel s názvom Razor, ktorý by sa na oblohe mohol objaviť už o niekoľko rokov

Razor, pôvodne známy ako Jetpack Aviation Speeder, dostal futuristické meno pripomínajúce sci-fi filmy. Tento stroj, poháňaný ôsmimi malými, ale výkonnými prúdovými motormi, dokáže prepraviť náklad s hmotnosťou až 270 kg, čo je dvojnásobok jeho vlastnej váhy.

Vývoj Razoru napreduje, avšak spoločnosť Jetpack Aviation momentálne uprednostňuje vývoj autonómneho vysokorýchlostného vozidla VTOL (Vertical Take-Off and Landing) s názvom Razor P50. Dôvodom je jeho väčší komerčný potenciál, a to najmä vďaka údajnému záujmu armády.


Prečítaj si tiež: Cybertruck môže spôsobiť nehodu. Tesla zvoláva všetky


VTOL Razor P50 tak bude slúžiť ako predchodca lietajúceho motocykla a na financovanie jeho vývoja a testov. Až po jeho úspešnom zavedení sa spoločnosť Jetpack Aviation s plnou silou vrhne na finalizáciu Razoru.

JetPack Aviation Razor

Aj napriek tomuto posunu sa fanúšikovia lietajúcich motocyklov nemusia obávať. Spoločnosť Jetpack Aviation už začala prijímať predobjednávky na Razor s počiatočnou cenou 381 000 dolárov. Podľa Davida Maymana, CEO oboch spoločností, by sa prvé kusy Razoru mali do rúk zákazníkom dostať najskôr v roku 2028.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár