Nové grafiky NVIDIA RTX 5000 možno prídu už čoskoro

NVIDIA GeForce RTX

Spoločnosť NVIDIA uvedie na trh ešte tento rok dve nové výkonné grafické karty RTX 5090 a RTX 5080

Pôvodné očakávania hovorili o štvrtom štvrťroku 2024, no najnovšie informácie naznačujú možnosť uvedenia už v septembri (září) tohto roka.

Únik informácií pochádza od youtubera Moore’s Law is Dead (MLID), ktorý má podľa všetkého dôveryhodné zdroje. Skorší termín vydania však sprevádzajú aj pochybnosti. Iné zdroje z prostredia výrobcov počítačov totiž tvrdia, že masová dostupnosť týchto kariet sa očakáva až koncom prvého štvrťroku alebo v druhom štvrťroku 2025.


Prečítaj si tiež: Lietajúca motorka už nie je sci-fi. Razor sa blíži


Dôvodom skoršieho uvedenia by mohla byť snaha spoločnosti NVIDIA čeliť konkurencii v oblasti výkonných AI procesorov od AMD. NVIDIA by tak musela odhaliť aj špecifikácie grafických kariet RTX 5000, čo by viedlo k ich skoršiemu uvedeniu na trh.

AI čipy aktuálne miešajú karty a do tohoto segmentu sa viac či menej priamo pridávajú aj ďalšie zvučné mená ako Meta, Intel či Google. Každý chce mať vlastné AI čipy, vlastnú AI infraštruktúru alebo vlastný model AI.

Problémom skorého uvedenia by však bola obmedzená dostupnosť. Karty by sa pravdepodobne rýchlo vypredali a na trhu by sa objavili až vo väčšom množstve neskôr v roku 2024 až začiatkom roka 2025.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár