Klonovanie je nádej pre ohrozeného tchora čiernonohého

jedinec tchora čiernonohého

Vedcom sa podaril prelom v záchrane tchora čiernonohého, kriticky ohrozeného druhu v Severnej Amerike

Prvýkrát v histórii USA sa narodili dva klonované jedince – samičky Noreen a Antonia. Obe majú rovnakú genetickú výbavu ako priekopníčka Elizabeth Ann, prvý klonovaný exemplár tchora čiernonohého. Všetky tri jedince boli naklonované zo vzoriek, ktoré pochádzajú z roku 1988 z tchora menom Willa. Vzorky sa uchovali zamrazené v zoo v San Diegu a pre aktuálnu populáciu predstavujú genetickú rozmanitosť.

Úspech v klonovaní je výsledkom spolupráce viacerých organizácií vrátane Úradu pre ryby a voľne žijúce živočíchy USA (USFWS), zoologických záhrad a vedeckých inštitúcií. Klonovanie pomôže zvýšiť genetickú rozmanitosť populácie tchora čiernonohého, ktorá pochádza len zo siedmich predkov. Táto nízka diverzita predstavuje pre záchranu druhu vážnu hrozbu. Istý čas bol dokonca považovaný za vyhynutý a dnes patrí medzi najviac ohrozené cicavce.


Prečítaj si tiež: Hráči Borderlands 3 pomohli vedcom skúmať ľudský mikrobióm v črevách


Noreen a Antonia sú zatiaľ držané v odlišných zariadeniach, no obe vykazujú zdravý vývoj a správanie zodpovedajúce veku. Po dosiahnutí pohlavnej dospelosti sa u nich pristúpi k rozmnožovaniu, čím sa ich gény dostanú do chovného programu.

Klonovacie techniky v spojení s ďalším výskumom predstavujú nádej na prekonanie prekážok súvisiacich so životným prostredím, genetickou rozmanitosťou a chorobami brániacimi obnove populácie tchora čiernonohého. Techniky, ktoré boli použité v tomto prípade sa však zatiaľ neplánujú použiť pre žiadny ďalší druh živočícha.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár