VASA-1 je AI, čo z fotky vytvorí video s hovoriacim avatarom

Microsoft vyvíja umelú inteligenciu VASA-1. Z fotky vytvorí video s hovoriacim avatarom

Spoločnosť Microsoft vyvíja umelú inteligenciu (AI) s názvom VASA-1, ktorá dokáže z obyčajnej fotografie a krátkeho audiozáznamu vytvoriť realistické video s hovoriacim avatarom

VASA-1 dokáže okrem pohybu pier zachytiť aj mimiku tváre a prirodzené pohyby hlavy.

Systém umožňuje používateľovi upravovať pohľad avataru, vzdialenosť od pozorovateľa a vyjadrované emócie. VASA-1 má potenciál výrazne zmeniť používanie digitálnych aplikácií a rozhraní. Dokáže vytvárať videá s vysokým rozlíšením a snímkovou frekvenciou, ktoré sú oveľa realistickejšie ako tie, na ktorých bol systém pôvodne trénovaný.


Prečítaj si tiež: Tinder predstavuje novú funkciu „zdieľaj svoje rande“


Vývojári z Microsoftu zdôrazňujú aj možnosti pre pozitívne využitie VASA-1. Mohla by priniesť lepšie vzdelávacie skúsenosti, pomôcť ľuďom s komunikačnými ťažkosťami, poskytnúť spoločnosť osamelým alebo zlepšiť digitálnu terapeutickú podporu.

Na druhej strane si vývojári uvedomujú aj potenciál pre zneužitie tejto technológie. Microsoft preto zatiaľ nemá v pláne sprístupniť VASA-1 verejnosti, kým si nebude istý, že sa bude využívať zodpovedne a v súlade s príslušnými predpismi.


Bude ťa zaujímať: United Airlines využíva umelú inteligenciu


Vývoj realistických nástrojov na tvorbu videa pomocou umelej inteligencie naberá na obrátkach. Podobné systémy vyvíjajú aj spoločnosti Google a OpenAI. Všetky tri spoločnosti zatiaľ držia svoje nástroje pod prísnym dohľadom.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár