V USA chcú zakázať TikTok

V USA chcú zakázať TikTok

Populárna aplikácia TikTok čelí v USA zákazu, ak ju jeho čínska materská spoločnosť ByteDance neodpredá. Spoločnosť ByteDance však o predaji neuvažuje a chystá sa súdiť s americkou vládou, ktorá chce zakázať TikTok

Tento spor by mohol mať zásadný vplyv na vzťahy medzi USA a Čínou a ovplyvniť budúcnosť ďalších čínskych technologických spoločností. Zároveň by išlo o precedens pre ďalšie krajiny, ktoré takisto zvažujú obmedzenia pre TikTok.


Prečítaj si tiež: Hry Fallout zažívajú renesanciu vďaka novému seriálu


Spoločnosť TikTok argumentuje tým, že zákaz by porušoval právo Američanov na slobodné rozhodnutie. ByteDance má v USA 170 miliónov používateľov a nechce sa vzdať tohto lukratívneho trhu. Spoločnosti je však dlhodobo vyčítaná účasť čínskej vlády medzi jej akcionármi. Vo Francúzsku a Španielsku zasa riešia úrady možný negatívny vplyv apky TikTok Lite na duševné zdravie hlavne mladých používateľov.

Zatiaľ nie je jasné, ako by zákaz v praxi prebiehal. Jednou z možností je odstránenie aplikácie z obchodov App Store a Google Play, no používatelia, ktorí ju už majú nainštalovanú, by ju mohli naďalej používať. Obe strany sa pripravujú na dlhý súdny spor, ktorého výsledok ovplyvní budúcnosť TikToku v USA.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár