Predaj elektromobilov rastie, no dostupnosť a nabíjanie sú kľúčové

Predaj elektromobilov rastie, no dostupnosť a nabíjanie sú kľúčové

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) predpovedá silný nárast predaja elektromobilov v roku 2024, napriek ekonomickým výzvam na niektorých trhoch. Pre ďalší rast však bude kľúčová ich dostupnosť a rozvoj nabíjacej infraštruktúry

Predaj by mal tento rok dosiahnuť 17 miliónov kusov (v roku 2023 to bolo 14 miliónov), pričom viac ako pätina predaných áut celosvetovo budú elektromobily. To znamená pokles dopytu po rope pre cestnú dopravu.

Najväčší trh bude opäť Čína, kde sa predpokladá predaj 10 miliónov elektromobilov. Hoci prvý kvartál zaznamenal rovnaký nárast predaja ako vlani, ide o percentuálnu zhodu a v kusoch to môže byť viac. Predaje za prvé tri mesiace tohto roka sa už vyrovnali celým predajom za rok 2020.


Prečítaj si tiež: Tesla prepúšťa tisíce zamestnancov po celom svete


Napriek rastu sa podiel elektromobilov na celkových predajoch bude líšiť podľa regiónu. V USA to bude približne jeden z deviatich predaných vozov, v Európe jeden zo štyroch a v Číne takmer polovica.

Výzvou zostáva cena elektromobilov. V Európe a USA sú stále drahšie ako autá so spaľovacími motormi. Naopak, v Číne boli minulý rok takmer dve tretiny predaných elektromobilov lacnejšie ako ich benzínové alternatívy.


Zaujímavé: Cybertruck môže spôsobiť nehodu. Tesla zvoláva všetky


Pokles cien batérií a rastúca konkurencia by mali elektromobily robiť dostupnejšími. IEA však upozorňuje, že v niektorých prípadoch ceny s prihliadnutím na infláciu medzi rokmi 2018 a 2022 stagnovali, alebo mierne stúpli.

Ďalšou výzvou je nabíjacia infraštruktúra. Podľa IEA je potrebné ju do roku 2035 rozšíriť šesťnásobne, aby sa udržalo krok s rastúcim dopytom po elektromobiloch.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár