Expert z NASA tvrdí, že vyvinul pohon pre vesmírne lode bez paliva

EM Drive pohon pre vesmírne lode

Charles Buhler, vedec americkej vesmírnej agentúry NASA, oznámil prevratný objav. Jeho tím vraj zostrojil pohonný systém pre vesmírne lode, ktorý dokáže generovať ťah bez potreby paliva. Tento pohon by údajne dokázal prekonať aj zemskú gravitáciu

Buhler a jeho tím tvrdia, že objavili novú silu využívajúcu asymetriu elektrostatického tlaku. Podobné koncepty pohonu bez paliva, ako EmDrive a Quantum Drive, už boli navrhnuté, no zatiaľ v praxi nefungovali. Buhlerov tím však tvrdí, že po dvoch dekádach výskumu dosiahol prelom a jeho pohon dokáže vyvinúť silu rovnajúcu sa zemskému tiažovému zrýchleniu.

Tento objav by mohol mať obrovský vplyv na budúcnosť vesmírnych letov. Pohon bez paliva by mohol výrazne znížiť náklady na vesmírne misie a umožniť oveľa ambicióznejšie projekty. Vďaka nemu by sa vesmírne cestovanie stalo dostupnejším pre širší okruh ľudí a umožnilo by nám preskúmať vesmír s oveľa väčšou presnosťou a detailnosťou.


Prečítaj si tiež: Apple chystá event zameraný na iPad už čoskoro


Je však dôležité zdôrazniť, že Buhlerovo tvrdenie zatiaľ nebolo nezávisle overené. Mnohí odborníci v oblasti vesmírnych technológií sú k jeho tvrdeniu skeptickí a požadujú presvedčivejšie dôkazy predtým, než by ho akceptovali. Buhler a jeho tím plánujú v blízkej budúcnosti uskutočniť testy pohonu v reálnych podmienkach a prezentovať svoje výsledky na medzinárodných vedeckých konferenciách. Bude preto potrebné počkat na otestovanie tohto pohonu priamo vo vesmíre.

Aké sú vaše očakávania ohľadom tohto revolučného vynálezu? Môže toto objaviť skutočne priniesť prelom v oblasti vesmírneho priemyslu a už čoskoro budeme mať vesmírne lode schopné lietať kamkoľvek?

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár