Podvody na Facebooku si zaslúžia prísnejšie tresty. Japonsko chce predvolať M. Zuckerberga

Podvody na Facebooku si zaslúžia prísnejšie tresty. Japonsko ich plánuje

Vládnuca strana v Japonsku požaduje prísnejšie zákony na reguláciu online podvodov šírených cez sociálne siete, predovšetkým ide o podvody na Facebooku

Podľa nich spoločnosť Meta, ktorá Facebook vlastní, nerobí dostatočné kroky na boj proti podvodným reklamám využívajúcim obrázky celebrít.

Takuya Hirai, šéf pracovnej skupiny pre digitálnu propagáciu Liberálno-demokratickej strany, v rozhovore uviedol, že Meta je najmenej spolupracujúci prevádzkovateľ platformy v boji proti podvodným reklamám. Zvažuje sa dokonca predvolanie výkonného riaditeľa Meta Marka Zuckerberga pred japonský parlament a nútené pozastavenie reklám na sociálnej sieti, kým sa situácia nezlepší.


Prečítaj si tiež: Expert z NASA tvrdí, že vyvinul pohon pre vesmírne lode bez paliva


Podvody na Facebooku hlavne v podobe reklám, ktoré zneužívajú obrázky či videá známych osobností na vylákanie peňazí z ľudí, sú na prudkom vzostupe nielen v Japonsku. Tento stav považujú japonskí zákonodarcovia za neprijateľný. Pracovná skupina plánuje spolupracovať s vládou na sprísnení monitorovania činností veľkých amerických technologických spoločností v krajine.

Poškodené osoby už podnikli právne kroky a štyri obete podali na Meta Japan žalobu o náhradu škody v celkovej výške 150 000 dolárov. Spoločnosť Meta síce tvrdí, že na odhalenie a odstránenie nevhodných reklám využíva zamestnancov aj umelú inteligenciu, no zatiaľ to nestačí.


Zaujímavé: VASA-1 je AI, čo z fotky vytvorí video s hovoriacim avatarom


Japonsko sa pridáva k rastúcemu trendu regulácie veľkých technologických firiem. Nedávno schválili zákon, ktorý umožňuje udeľovať pokuty technologickým gigantom za zneužívanie ich vplyvu na blokovanie konkurenčných aplikácií v smartfónoch.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár