Phoenix je robot, čo sa rýchlo učí a konkuruje Muskovmu Optimovi

Phoenix je robot, čo sa rýchlo učí a nestojí veľa

Kanadská spoločnosť Sanctuary AI síce nepatrí medzi najznámejšie firmy zaoberajúce sa humanoidnými robotmi, no v tomto odvetví pôsobí už dlhšie. Ich najnovší počin je už siedmou generáciou robota Phoenix

Zatiaľ čo predchádzajúca verzia dostala nohy, spoločnosť Sanctuary sa teraz sústredí najmä na hornú časť tela. Dôkazom je aj nové video, ktoré ukazuje robota pri manipulácii s predmetmi. Pôsobivá je najmä rýchlosť, akou sa dokáže takéto úlohy naučiť.

Doterajší vývoj humanoidných robotov sa často zameriaval na mechaniku pohybu. Dôležitou súčasťou však bude aj ich inteligencia. Zatiaľ sme síce ďaleko od všeobecnej umelej inteligencie, no Sanctuary tvrdí, že ich nový Phoenix dokáže automatizovať nové úlohy za menej ako 24 hodín.


Prečítaj si tiež: Thermonator je robotický pes s plameňometom. No nie je roztomilý?


„Veríme, že siedma generácia je systémom, ktorý sa najviac približuje človeku,“ hovorí Geordie Rose, spoluzakladateľ a CEO spoločnosti Sanctuary AI.

„Vnímame ho nielen ako základ pre všeobecne použiteľnú robotiku s umelou inteligenciou, ale aj ako kľúčový krok na ceste k všeobecnej umelej inteligencii.“

Zatiaľ čo čas učenia sa bude zrejme líšiť podľa úlohy, spoločnosť Sanctuary si zaslúži uznanie za už uzavreté dohody o nasadení svojich robotov. Nedávno totiž oznámila spoluprácu s automobilkou Magna, ktorej dodá robotov do jej výrobných závodov.


Nech ti neunikne: Singularita sa blíži. Bude to zánik či vzostup ľudstva?


Siedma generácia modelu Phoenix oproti predchádzajúcej prináša niekoľko vylepšení – dlhšiu prevádzkovú dobu, väčší rozsah pohybu, nižšiu hmotnosť a lacnejšie materiály.

Sanctuary so svojím humanoidom stojí proti konkurencii ako robot Optimus od Elona Muska, či Figure 01 od startupu Figure, do ktorého investuje okrem iných aj Jeff Bezos, zakladateľ Amazonu.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár