Vyšetrovanie Tesla Autopilot sa skončilo, druhé začína

Jedno vyšetrovanie Tesla Autopilot sa skončilo, druhé začína

Americká Národná správa pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) ukončila dlhé vyšetrovanie asistenčného systému Autopilot od Tesly

Dôvodom boli stovky nehôd spôsobené jeho nesprávnym používaním, vrátane 13 smrteľných. Súčasne NHTSA otvára nové vyšetrovanie, aby zistila, či bezpečnostná aktualizácia Autopilotu z decembra minulého roku funguje dostatočne.

Predchádzajúce vyšetrovanie NHTSA odhalilo, že systém Autopilot od Tesly umožňuje vodičom prílišnú pasivitu a nedostatočne ich núti dávať pozor na cestu. Táto bezpečnostná chyba viedla k predvídateľne nesprávnemu používaniu Autopilotu a zbytočným nehodám. NHTSA preskúmala takmer tisíc nehôd, z ktorých v polovici nebolo možné určiť vinu Autopilotu. V zostávajúcich prípadoch išlo o čelné strety s inými vozidlami alebo prekážkami, zjazdy z cesty za zlých podmienok a neúmyselné vypnutie Autopilotu vodičom.


Prečítaj si tiež: Cybertruck môže spôsobiť nehodu. Tesla zvoláva všetky


Napriek tomu, že Tesla vodičov upozorňuje na potrebu sledovať cestu a držať ruky na volante, NHTSA považuje tieto výzvy za nedostatočné. Tesla síce v decembri vydala bezpečnostnú aktualizáciu, ktorá mala zlepšiť kontrolu vodiča, no NHTSA má pochybnosti o jej účinnosti.

Úrad tiež kritizoval údaje od Tesly o nehodách. Telemetrický systém Tesly údajne zaznamenáva len zrážky, pri ktorých došlo k aktivácii airbagov alebo iných bezpečnostných prvkov. To znamená, že Tesla má údaje iba o približne 18% nehôd nahlásených polícii. Pri vyšetrovaní tak vyšlo najavo že sú tu nehody s Autopilotom, o ktorých Tesla kontrolnému orgánu nedala vedieť.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár