Meta zarába čoraz viac, ale na VR stráca miliardy

Meta zarába čoraz viac, ale na VR stráca miliardy

Spoločnosť Meta zverejnila výsledky za prvý kvartál tohto roka. Zatiaľ čo tržby a zisky spoločnosti ako celku výrazne stúpli, divízia zaoberajúca sa virtuálnou a rozšírenou realitou (VR/AR) Reality Labs stále prerába peniaze

Celkové tržby spoločnosti Meta, matky Facebooku, za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahli 36,5 miliardy dolárov, čo predstavuje nárast o 27 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Čistý zisk spoločnosti bol 12,4 miliardy dolárov, čo je o 117 % viac ako vlani.

Divízia Reality Labs síce zaznamenala 30-percentný medziročný nárast tržieb na 440 miliónov dolárov, no stále funguje so stratou 3,85 miliardy dolárov. Táto strata sa však v porovnaní s minulým rokom mierne znížila.


Prečítaj si tiež: Vyšetrovanie Tesla Autopilot sa skončilo, druhé začína


Napriek pretrvávajúcim stratám v divízii VR/AR Meta zdôrazňuje svoje odhodlanie v tejto oblasti. Spoločnosť očakáva, že prevádzkové straty Reality Labs budú v dohľadnej dobe ďalej rásť kvôli pokračujúcemu vývoju produktov a investíciám do budovania ekosystému.

M. Zuckerberg nás chce všetkých presťahovať do metavesmíru

Meta zároveň oznámila zvýšenie investícií do umelej inteligencie (AI). Na tento rok plánuje vynaložiť na AI 35 až 40 miliárd dolárov, čo je viac ako v pôvodne plánovanom rozpätí 30 až 37 miliárd dolárov. Ešte väčšie investície do AI sa očakávajú v roku 2025.


Bude ťa zaujímať: Apple zintenzívňuje rokovania s OpenAI o umelej inteligencii v iPhone


Generálny riaditeľ Meta Mark Zuckerberg síce priznáva vplyv vysokých investícií na pokles ceny akcií spoločnosti, no verí, že ide o dlhodobo strategickú investíciu, ktorá sa v budúcnosti prejaví v ziskovosti.

Investori o tom zatiaľ nie sú presvedčení a po zverejnení výsledkov klesla cena akcií Meta až o 17 %.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár