Umelá inteligencia odhalí artrózu o 8 rokov skôr

Umelá inteligencia odhalí artrózu o 8 rokov skôr

Na artrózu zatiaľ ne je liek, no trápi milióny ľudí po celom svete. Vedcom sa podaril významný krok vpred pri jej diagnostike

Výskumníkom sa pomocou umelej inteligencie a krvného testu podarilo odhaliť začiatok artrózy v kolennom kĺbe až o osem rokov skôr, ako by ju zachytil röntgen.

Tradičné metódy diagnostiky odhalia artrózu až neskoro, keď už choroba nejaký čas prebieha. Tento nový krvný test dokáže zachytiť molekulárne zmeny v kĺbovom tkanive ešte predtým, než dôjde k viditeľnému poškodeniu na röntgene, a to aj pred samotnou bolesťou kolena.


Prečítaj si tiež: Kvarky tvoria škvarky. Veľký hadrónový urýchľovač môže odhaliť novú vrstvu reality


Vedci analyzovali vzorky krvi od 200 žien, z ktorých polovica už mala diagnostikovanú artrózu. Pomocou umelej inteligencie identifikovali v krvi šesť peptidov súvisiacich s proteínmi, ktoré signalizujú skoré molekulárne zmeny spojené s artrózou.

Umelá inteligencia zohrala v tomto výskume kľúčovú úlohu pri analýze krvných vzoriek a identifikácii relevantných biomarkerov. Vďaka strojovému učeniu vedci dokázali preskúmať obrovské množstvo dát a s vysokou presnosťou odhaliť komplexné vzorce, ktoré by ľudskému zraku zostali skryté.


Zaujímavé: Expert z NASA tvrdí, že vyvinul pohon pre vesmírne lode bez paliva


Analýza krvi dokázala so 77-percentnou presnosťou rozlíšiť osoby, ktoré artrózu v budúcnosti dostanú, od tých, u ktorých sa neprejaví. Naopak, tradičné metódy ako vek, hmotnosť či bolesť kolena mali oveľa nižšiu úspešnosť.

Včasné odhalenie artrózy umožní lekárom zasiahnuť skôr a spomaliť tak jej progresiu. Krvný test môže okrem diagnostiky pomôcť aj pri vývoji nových liekov na liečbu tohto ochorenia.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár