ISS má novú technológiu 3D mapovania vesmíru. Nosia ju lietajúce roboty

ISS chce novú technológiu 3D mapovania vesmíru

Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) chystá nový projekt, ktorý by mohol priniesť prelom. Technológia 3D mapovania kozmu môže výrazne ovplyvniť budúcnosť vesmírneho prieskumu

Projekt s názvom Multi-Resolution Scanner (MRS) využíva voľne lietajúce roboty Astrobee od NASA a testuje novú technológiu na tvorbu detailných 3D máp vzdialených prostredí.

MRS je výsledkom spolupráce medzi spoločnosťou Boeing a austrálskou CSIRO (organizácia pre vedecký výskum). Táto technológia dokáže rýchlo vytvárať vysoko detailné 3D mapy rôznych prostredí, od vnútornej konštrukcie vesmírnej stanice až po lávové tunely na Mesiaci či Marse.


Prečítaj si tiež: Umelá inteligencia odhalí artrózu o 8 rokov skôr


„MRS kombinuje viacero senzorov, ktoré navzájom kompenzujú svoje slabé stránky a poskytujú vysoko presné 3D dáta a údaje o pohybe robota v priestore,“ vysvetlil Marc Elmouttie, vedúci výskumnej skupiny v CSIRO.

Dodal, že roboty Astrobee umožnia proces prvého 3D mapovania modulu Kibo na vesmírnej stanici.

Marc Elmouttie s MRS pripevneným na robotovi Astrobee

3D mapovanie a lokalizácia sú pre robotické prieskumy vo vesmíre kľúčové. MRS využíva pokročilý softvér Stereo-Depth Fusion na fotogrametriu a technológiu 3D SLAM s názvom Wildcat od CSIRO. Tieto nástroje umožňujú skeneru autonómne mapovať, analyzovať a pohybovať sa v priestore.


Zaujímavé: Kvarky tvoria škvarky. Veľký hadrónový urýchľovač môže odhaliť novú vrstvu reality


V prvej fáze sa MRS zameriava na mapovanie známeho prostredia – modulu Kibo. To umožní vedcom porovnať výsledky s realitou a overiť funkčnosť technológie v mikrogravitácii.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár