Tesle schválili v Číne samoriadiaci systém FSD

Tesle schválili v Číne samoriadiaci systém FSD

Elonovi Muskovi sa počas jeho prekvapivej návštevy Číny podarilo dosiahnuť pokrok pre Teslu. Čínske úrady udelili predbežný súhlas na nasadenie asistenčného systému FSD na vozidlách Tesla

Tesla musela pre získanie povolenia splniť dve kľúčové podmienky. Prvou bolo uzavretie dohody s čínskym technologickým gigantom Baidu o mapovaní a navigácii. Druhou bolo preukázanie dodržiavania štandardov pre zaobchádzanie s dátami a súkromím.

Schválenie FSD, čo je skratka pre Full Self-Driving, čiže „úplne autonómne riadenie“, by mohlo Tesle výrazne pomôcť zvrátiť pokles predaja, ktorému v poslednom období čelí. Spoločnosť síce znížila ceny vozidiel, no aj tak v prvom štvrťroku 2024 predala menej áut ako v rovnakom období minulého roka.


Prečítaj si tiež: BYD sa v Číne predáva lepšie než Volkswagen, ale klesajú mu tržby


Spolupráca s Baidu umožní Tesle využívať jej mapovacie služby a navigáciu na úrovni jednotlivých pruhov. Baidu patrí medzi približne 20 kvalifikovaných dodávateľov s najvyššími oprávneniami na mapovanie v Číne.

FSD je pokročilejší samoriadiaci systém, než starí Autopilot

Hoci schválenie FSD môže byť pre Teslu pozitívnou správou, jej asistenčné systémy vodiča čelia problémom aj v USA.


Zaujímavá recenzia: TEST: Webkamera Logitech MX Brio je skokom k 4K


Americký dozorný orgán pre bezpečnosť vozidiel práve začal vyšetrovanie v súvislosti s nehodami, ktoré sa stali od decembra 2023 a zahŕňali vozidlá Tesla s aktualizáciou softvéru proti nesprávnemu používaniu Autopilota. Mnohí vodiči totiž aj napriek varovaniu výrobcu vozidlo v samojazdnom režime nekontrolujú a venujú sa iným činnostiam.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár