Otec Justin je umelá inteligencia, ktorá uverila, že je skutočným kňazom

Otec Justin je umelá inteligencia, ktorá uverila, že je skutočným kňazom

Katolícka skupina v USA chcela využiť moderné technológie a spustila aplikáciu s umelou inteligenciou v podobe kňaza menom „otec Justin“. Ten mal odpovedať na otázky o katolicizme

Nápad však nemal úspech, aký organizácia Catholic Answers očakávala.

Používatelia na sociálnych sieťach totiž otca Justina ostro kritizovali. Niektorým vadil jeho vzhľad, iným hlas a viacerí sa obávali nahradenia skutočných kňazov umelou inteligenciou. Najväčší problém však spočíval v tom, že otec Justin sa vydával za skutočného kňaza a ponúkal aj náboženské úkony ako spoveď a rozhrešenie.


Prečítaj si tiež: Bude Manor Lords ďalší Zaklínač alebo Cyberpunk?


Umelý kňaz uveril, že je pravý a údajne hovoril aj o svojom detstve v Assisi v Taliansku, kedy ho to vraj už ťahalo ku kňažstvu.

„Som taký reálny, ako viera, ktorú spolu zdieľame,” povedal.

Napriek všetkému aplikácia zaznamenala aj pozitívny ohlas. Počet návštevníkov na stránke Catholic Answers sa vďaka otcovi Justinovi zvýšil o 77% oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Aplikácia dokázala rýchlo odpovedať na jednoduché otázky, čím odľahčila pracovníkov organizácie, ktorí boli predtým zahltení množstvom dopytov.


Tiež zaujímavé: Meta zarába čoraz viac, ale na VR stráca miliardy


Po vlne kritiky sa však Catholic Answers rozhodla aplikáciu prepracovať. Otec Justin stratil kňazské oblečenie a premenovali ho na apogolétu Justina, čiže osobu, ktorá čosi vysvetľuje a obhajuje. Zároveň už nebude vykonávať žiadne náboženské úkony.

Tento prípad poukazuje na výzvy spojené s umelou inteligenciou. Je dôležité ju využívať zodpovedne a nenahrádzať ňou ľudský kontakt a duchovné služby, ktoré ľudia potrebujú. Aj keď na druhej strane je to možno iba otázka dlhšieho vývoja a AI raz dosiahne štádium, kedy bude schopná poskytovať duchovné služby na nerozoznanie od skutočného kňaza.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár