Videovrátniky z Temu či Amazonu majú špehovací bug

Videovrátniky z Temu či Amazonu majú špehovací bug

Bezpečnostní experti odhalili vážnu chybu v lacných zvončekoch s videom alias videovrátniky, ktoré sa predávali na populárnych online trhoviskách ako Amazon, Temu a Walmart

Tieto zvončeky mohli útočníkom umožniť sledovať záznamy alebo úplne prevziať kontrolu nad zariadením. Upozornili na to odborníci z neziskovej organizácie Consumer Reports.

Chyba sa týkala zariadení od spoločnosti Eken Group predávaných pod rôznymi značkami ako Eken, Tuck, Fishbot a ďalšie. Všetky tieto zvončeky používali aplikáciu Aiwit. Chyba spočívala v tom, že videovrátniky odhalili heslá k Wi-Fi sieti a IP adresy používateľov, čím ich vystavovali možným útokom hackerov.


Prečítaj si tiež: Otec Justin je umelá inteligencia, ktorá uverila, že je skutočným kňazom


Spoločnosť Eken vydala opravu, ktorá by mala problém vyriešiť. Aktualizácia by mala byť dostupná automaticky, no pre overenie môžete zájsť do samotnej aplikácie.

Toto nie je ojedinelý prípad. V minulosti sa objavili bezpečnostné chyby aj v iných typoch chytrých zariadení, ako napríklad v inteligentných kamerách a termostatoch. Je preto dôležité, aby ste si svoje zariadenia pravidelne aktualizovali a dbali na ich bezpečnosť.

Ak si nie ste istí, ako aktualizovať svoj videovrátnik, obráťte sa na výrobcu zariadenia alebo na predajcu, u ktorého ste ho zakúpili.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár