Huawei predstihla Apple v Číne, zisk jej stúpol o 564%

Zisk spoločnosti Huawei štvrtý štvrťrok po sebe rástol, čo naznačuje, že čínska technologická spoločnosť preberá trhový podiel od Apple a ďalších konkurentov v oblasti smartfónov

Čínska spoločnosť v prvom štvrťroku vykázala čistý zisk 19,6 miliardy juanov (2,5 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 564%. Tak sa uvádza správe holdingovej spoločnosti Huawei, ktorá bola zverejnené na webovej stránke Národného centra medzibankového financovania v Číne.

Tržby v prvom štvrťroku vzrástli o 37% na 178,5 miliardy juanov (23 miliárd eur). Spoločnosť vo svojom podaní neuviedla podrobnosti o tržbách v jednotlivých obchodných segmentoch.


Prečítaj si tiež: BYD sa v Číne predáva lepšie než Volkswagen, ale klesajú mu tržby


Fenomenálny rast zisku zdôrazňuje oživenie Huawei napriek americkým sankciám. Dodávky smartfónov spoločnosti v prvom štvrťroku vzrástli o 70%, ako uvádza výskumná spoločnosť Counterpoint. Po tom, ako sa spoločnosti minulý rok podarilo nečakane vrátiť na trh s novým 5G telefónom s pokročilým čipom vyrobeným v Číne s výrobným procesom na úrovni 7 nanometrov, a to napriek sankciám zo strany USA.

Apple iPhone 15

Naopak, predaj iPhonov spoločnosti Apple v Číne v marcovom štvrťroku podľa odhadov Counterpointu klesol o 19%.


Bude ťa zaujímať: Tesle schválili v Číne samoriadiaci systém FSD


Začiatkom tohto mesiaca firma Huawei predstavila sériu smartfónov Pura 70 s mierne vylepšeným čipom, čím demonštrovala svoju schopnosť udržať si produkciu pokročilých polovodičov a zvýšiť tlak na Apple na svojom domácom trhu a to aj v prémiovom segmente. Prieskumy uvádzajú, že séria Pura 70 sa vypredala do dvoch dní od uvedenia na trh.

Spoločnosť Huawei dosiahla pokrok aj v oblasti čipov pre umelú inteligenciu so svojim Ascend GPU. Generálny riaditeľ spoločnosti Nvidia Corp. Jensen Huang označil čínsku spoločnosť za silného konkurenta.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár