Windows už nepobeží iba na procesoroch Intel a AMD. Je tu Snapdragon X Series

Windows už nepobeží iba na procesoroch Intel a AMD. Je tu Snapdragon X Series

Spoločnosť Qualcomm oznámila príchod nových procesorov Snapdragon X Series pre notebooky, ktoré by mohli zamiešať karty v doterajšej ponuke čipov od spoločností Apple, Intel a AMD

Hlavnou výhodou nových Snapdragonov má byť vysoký výkon, nízka spotreba energie a dlhá výdrž batérie. Qualcomm tvrdí, že tieto procesory prekonajú konkurenciu vo všetkých troch ohľadoch a hry pre PC by mali bez problémov fungovať aj na Windows pre ARM architektúru prostredníctvom emulácie.

Procesory Snapdragon X Plus a X Elite ponúkajú vysoký výkon vďaka viacerým jadrám a majú zabudovanú grafickú kartu Adreno. Zaujímavosťou je, že Qualcomm sa pri procesoroch X Series nespolieha na hybridnú architektúru ako konkurencia, ale používa iba výkonnostné jadrá.


Tiež zaujímavé: Huawei predstihla Apple v Číne, zisk jej stúpol o 564%


Výkon nových Snapdragonov zatiaľ nebol otestovaný v bežných podmienkach, no prvé predbežné merania z kontrolovaného prostredia výrobcu ukazujú sľubné výsledky. V teste Geekbench 6 a Cinebench 2024 síce Snapdragon X Elite zaostal za Apple M3 v jednojadrovom výkone, no v multicore ho prekonal. V porovnaní s procesormi od Intelu a AMD boli výsledky vyrovnané.

Parametre a výkony radu Snapdragon X Elite

Hoci hranie náročných hier na najvyššie grafické detaily zrejme nebude možné, prvé spustenie hry Control na emulátore cez Snapdragon X Elite pôsobilo plynulo a snímkovacia frekvencia sa udržala okolo 30 fps.


Toto máš prečítané? Otec Justin je umelá inteligencia, ktorá uverila, že je skutočným kňazom


Analytici sa domnievajú, že najväčší potenciál nových Snapdragonov nie je v oblasti umelej inteligencie, ale v napájaní inovatívnych typov notebookov, ako sú dual-screen zariadenia alebo skladacie mobilné počítače.

Práve v týchto kategóriách by mohli procesory Qualcomm výrazne zamiešať karty a priniesť na trh výkonné a úsporné zariadenia s dlhou výdržou batérie.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár