Vedci tlačia živý 3D atrament z buniek tabaku

Vedcom sa podarilo vytvoriť „živý atrament“, vyrobený z rastlinných buniek, ktorý umožňuje 3D tlač zložitých štruktúr

Tlačené objekty môžu rásť, opravovať sa a dokonca meniť farby, čo predstavuje prielom v oblasti organických materiálov.

Tento bio-atrament mieša tabakové bunky, želatínu a špeciálne mikročastice, ktoré reagujú na svetlo a tvrdnú. Pomocou genetickej modifikácie je možné rastlinné bunky v štruktúrach naučiť vyrábať rôzne látky vrátane pigmentov, čím sú vedci schopní vytvárať komplexné viacfarebné objekty.


Aj toto si prečítaj: Umelá inteligencia odhalí artrózu o 8 rokov skôr


Technológia má potenciál zmeniť naše chápanie atramentov, ktoré by mohli byť do budúcna živé a meniť svoje vlastnosti už po vytlačení. Výskum môže viesť k udržateľnejším 3D tlačeným materiálom a konštrukčným metódam.

3D tlač z buniek tabaku
Vedci využili vlastnosti buniek a po dvoch týždňoch vyrástla z biogelu snehová vločka, ktorá môže rásť a regenerovať

Priekopnícky výskum má široké využitie od produkcie pigmentov a liečív až po regeneratívnu medicínu a konštrukciu budov. Rastlinné bunky by mohli napríklad tlačiť priamo do tkanív a tvoriť 3D štruktúry na opravu poškodených orgánov. To by mohlo viesť k revolučným novým liečebným postupom pre širokú škálu chorôb a zranení.


Zaujímavé: Otec Justin je umelá inteligencia, ktorá uverila, že je skutočným kňazom


Vedci už experimentujú s tlačou 3D štruktúr z rastlinných buniek, ktoré by sa mohli použiť na opravu kostí, chrupavky a srdcového tkaniva. Tieto výskumné snahy sú stále v počiatočných fázach, ale sľubujú sľubnú budúcnosť pre liečbu chorôb a zranení.

Okrem regeneratívnej medicíny má táto technológia potenciál aj v iných oblastiach, ako je napríklad biovýroba, farmaceutický priemysel a kozmetika. Rastlinné bunky by sa dali použiť na výrobu širokej škály produktov, vrátane liečiv, kozmetiky a biopalív.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár