Fisker čelí žalobám za milióny a hrozí mu krach. Má na krku „citrónové zákony“

Fisker čelí žalobám za milióny a hrozí mu krach. Má na krku „citrónové zákony“

Kalifornský startup Fisker, ktorý vyrába elektromobily, sa dostal do finančných ťažkostí a čelí rastúcemu počtu žalôb

Najnovšie ho žaluje inžinierska firma, ktorá údajne nedostala zaplatené za vývoj prototypov dvoch nových modelov Pear a Alaska.

Nemecká inžinierska spoločnosť Bertrandt tvrdí, že automobilka Fisker jej dlhuje vyše 7 miliónov dolárov za vývoj modelu Pear od mája 2022 plus 1,66 milióna dolárov za prácu na prototype pickupu Alaska. Okrem toho, že Fisker neuhradil faktúry, Bertrandt žiada náhradu za ušlý zisk a omeškané dodávky, čím celková suma dosahuje takmer 13 miliónov dolárov.


Prečítaj si tiež: Microsoft zakazuje polícii využívať AI na tváre


Toto nie je jediný právny spor, ktorému Fisker čelí. Je ich toľko, že z toho môže byť zoznam:

  • Textilná firma Corinthian Textiles požaduje vyše milión dolárov za nezaplatené dodávky.
  • Bývalý zamestnanec podal žalobu o nepreplatení nadčasov a iných náhrad.
  • Najmenej 30 zákazníkov tvrdí, že ich vozidlá Fisker majú poruchy a požadujú vyplatenie odškodného podľa tzv. kalifornských „citrónových zákonov“.

Citrónové zákony je legislatíva, ktorá umožňuje spotrebiteľom žiadať odškodné za autá a ďalší tovar, ktorý opakovane nespĺňa štandardy kvality a výkonnosti. Pojmom „citrón“ sa označuje defektný tovar.


Vo svojom stanovisku Fisker poprel všetky obvinenia a označil žalobu Bertrandtu za právne neopodstatnený pokus získať platby a duševné vlastníctvo, na ktoré nemá právo. Komunikácia v ostatných prípadoch žalôb zatiaľ nebola zverejnená.

Tieto súdne spory naznačujú, že automobilka má vážne finančné problémy, čo vrhá tieň pochybnosti na plány uvedenia nových modelov Pear a Alaska na trh.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár