Muskov Grok na sieti X robí zhrnutia správ. Môže byť živnou pôdou dezinformácií

Muskov Grok na sieti X robí zhrnutia správ. Je to živná pôda dezinformácií

E. Muskov Grok, vyvíjaný jeho spoločnosťou xAI, má poskytovať aktuálne spravodajské zhrnutia, pričom kľúčovým zdrojom nebudú samotné články, ale diskusia medzi používateľmi

Vizionár plánuje využiť umelú inteligenciu na úplne nový spôsob prezentácie správ na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Grok v reálnom čase analyzuje príspevky používateľov X a generuje živý feed noviniek kombinovaný so sociálnymi reakciami. Cieľom je poskytnúť predplatiteľom X Premium „maximálne presné a aktuálne informácie, s odkazom na najdôležitejšie zdroje,“ tvrdí Musk.

Tento prístup odlišuje Groka od ostatných AI nástrojov na sumarizáciu správ. Miliardár chce, aby sa Grok stal vstupnou bránou k hlbšiemu preskúmaniu tém a podnietil tak zvedavosť čitateľov. Kľúčom bude solídne citovanie článkov, aby boli jasne označené zdroje.


Bude ťa zaujímať: Fisker čelí žalobám za milióny a hrozí mu krach. Má na krku „citrónové zákony“


V súčasnosti ešte Grok trpí neduhmi, ako halucinácie (tvorba fiktívnych tvrdení) a chýbajúce odkazy, no má potenciál zmeniť spôsob, akým prijímame správy. Muskova vízia je ambiciózna, no ak sa podarí, vytvorí atraktívny nástroj pre používateľov X.

Otázka znie, ako sa k tomu postavia tradičné vydavateľstvá a redakcie. Tie totiž v poslednom čase uzatvárajú dohody s prevádzkovateľmi systémov umelej inteligencie, aby si zachovali príjmy z podávania informácií aj touto formou.


Prečítaj si  tiež: Amazon Prime rozdáva hry zadarmo: Fallout 3, Tomb Raider a ďalšie


Reakcie na tento experiment sú zmiešané. Kým niektorí odborníci vítajú inováciu, iní sa obávajú šírenia dezinformácií a potenciálnych súdnych sporov zo strany vydavateľov, ktorých obsah bude Grok využívať bez licencie.

Otázka relevantnosti a pravdivosti informácií však netrápi iba odborníkov, prakticky bije do očí. Pri čerpaní z tvítov používateľov totiž môže Muskov Grok šíriť nepravdy, polopravdy či úplne nepodložené výmysly. Na sociálnych sieťach by bolo obrovským prekvapením, ak by to dopadlo inak.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár