Ovládanie objektov pomocou mysle bez implantátu? Vedci prichádzajú s novou metódou BCI

Ovládanie objektov pomocou mysle bez implantátu? Vedci prichádzajú s novou metódou

Invázne mozgovo-počítačové rozhrania (BCI) ako tie, ktoré vyvíjajú spoločnosti Neuralink alebo Synchron, vzbudzujú obavy u mnohých používateľov. Nový výskum na Carnegie Mellon University (CMU) však prináša riešenie v podobe neinvazívnych BCI, riadených pomocou umelej inteligencie

Neinvazívne BCI, pri ktorých sa do mozgu neimplantujú žiadne čipy, sú pre používateľov bezpečnejšie a dostupnejšie ako ich invazívne náprotivky. Doteraz však neboli dostatočne presné. Vedci z CMU dokazujú, že využitie pokročilých neurónových sietí hlbokého učenia dokáže zvýšiť presnosť aj pri neinvazívnych zariadeniach tohto typu.

V štúdii bolo 28 dobrovoľníkov schopných mysľou sledovať pohybujúci sa objekt na obrazovke. Rozhranie napojené na ich mozog využívalo elektroencefalografiu (EEG), pričom zozbierané dáta boli analyzované neurónovou sieťou. Vedci dokázali, že táto metóda dokáže vyhodnotiť zámer používateľa aj pri zložitom dátovom toku.


Nech ti neunikne: Sam Altman z OpenAI vraví, že GPT-4 je trochu trápny a GPT-5 bude oveľa lepší


Neinvazívne BCI riadené umelou inteligenciou by mohli mať v budúcnosti široké využitie. Ľuďom s postihnutím či amputáciami môžu uľahčiť ovládanie technológií a zvýšiť kvalitu ich života. Vedci uvažujú aj nad aplikáciami v robotike, kde by neinvazívne BCI mohli zdokonaliť ovládanie umelých končatín a robotických asistentov.

Ovládanie objektov pomocou mysle bez implantátu? Vedci prichádzajú s novou metódou BCI

Výskumníci z CMU sa nezameriavajú len na ovládanie jednoduchých objektov na obrazovke. V minulosti už preukázali potenciál neinvazívnych BCI pri ovládaní robotickej ruky. V súčasnosti pracujú na testovaní tejto technológie pri zložitejších úlohách, ako je ovládanie robotickej ruky na vykonávanie jemnej motoriky.

Ich cieľom je vyvinúť BCI rozhranie, ktoré by mohlo ľuďom s poruchami hybnosti pomôcť pri bežných denných činnostiach, ako je jedenie, obliekanie sa či písanie.


Prečítaj si tiež: Hlad umelej inteligencie po energii a výkone rastie. Čoskoro narazí na limity


Okrem toho vedci skúmajú aj možnosti využitia neinvazívnych BCI v oblasti neurovedy. BCI by mohlo slúžiť na detailné štúdium mozgovej aktivity v reálnom čase, čo by mohlo viesť k hlbšiemu pochopeniu fungovania mozgu a vývoju nových liečebných metód pre neurologické poruchy, ako napríklad epilepsia.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár