Špekulácia: Nvidia RTX 5090 – Čo zatiaľ vieme

NVIDIA GeForce RTX

Grafické karty Nvidia série 5000 sú už dlhší čas predmetom špekulácií a jednou z najočakávanejších je vlajková loď série, Nvidia RTX 5090

Očakáva sa, že po uvedení na trh sa stane najlepšou grafickou kartou na trhu a nadviaže na úspech aktuálnej vlajkovej lode Nvidia RTX 4090, ktorá získala vynikajúce recenzie.

Séria Nvidia Lovelace zatiaľ priniesla zmiešané výsledky v oblasti výkonu a ceny, čo ešte viac zvyšuje tlak na RTX 5090, aby uspela v oboch aspektoch.


Prečítaj si tiež: Nové grafiky NVIDIA RTX 5000 možno prídu už čoskoro


Zatiaľ je však príliš skoro povedať, či splní tieto očakávania, pretože do oficiálneho predstavenia spoločnosťou Nvidia sa dozvieme oveľa viac. To, čo už vieme vďaka špekuláciám a únikom informácií, by nevydalo práve na knihu, ale aj tak to znie zaujímavo.

Podľa niektorých únikov by RTX 5090 mohla mať až 24GB GDDR7X pamäte. To by mohlo viesť k zvýšenému výkonu pri hraní hier s vysokým rozlíšením a náročných úlohách, ako je spracovanie videa a strojové učenie.


Súvisiaci článok: TEST: Lenovo LOQ 15IAX9I s grafikou Intel Arc je herný noťas za super cenu


Potenciálne zmeny:

  • Dátum vydania: Predpokladaný koniec roka 2024 alebo začiatok 2025 sa môže posunúť na neskôr, nakoľko existujú náznaky, že Nvidia možno uvedie RTX 5080 ešte pred RTX 5090.
  • Špecifikácie: Očakávajú sa viaceré úpravy architektúry vrátane Nvidia Blackwell, 16-pinového konektora a širšej pamäťovej zbernice.
  • Výkon: Špekuluje sa o výraznom zvýšení výkonu oproti RTX 4090.

Situácia bude o to zaujímavejšia, že okrem tradičného rivala v podobe AMD, bude Nvidia konkurovať aj Intelu.

Ten so svojimi grafikami Intel Arc mieša karty a dokáže ponúknuť slušný herný výkon za dobrú cenu. Ako príklad si môžete prečítať našu recenziu na notebook Lenovo LOQ s grafikou Intel Arc.

Video ako upútavka:

Treba poznamenať, že to nebude tak celkom priama konkurencia, keďže RTX 5090 bude high-end, na ktorý zatiaľ grafické karty Arc ani zďaleka nedosiahnu (RTX 4090 má viac ako dvojnásobný výkon oproti najvyššej Arc 770), do času vydania sa však môže táto situácia zmeniť.


Zaujímavé: Ovládanie objektov pomocou mysle bez implantátu? Vedci prichádzajú s novou metódou BCI


Intel to totiž s grafickými kartami myslí zjavne vážne a už sa nemieni uskromňovať s integrovanými kartami vhodnými iba na Solitaire.

Ak by tento výrobca dovtedy prišiel s výkonnejšími modelmi, bolo by to zaujímavé a širší výber možných značiek vždy prospieva konečnému spotrebiteľovi.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár