Uber vykázal stratu v stovkách miliónov dolárov

Uber ide dolu nosom po nečakanej strate a slabej prognóze

Akcie spoločnosti Uber zaznamenali prepad po tom, ako firma oznámila prekvapivú štvrťročnú stratu a slabé očakávania pre druhý kvartál. To naznačuje, že rast Uberu sa po silnom roku 2023 pravdepodobne spomalí

Spoločnosť vykázala čistú stratu 654 miliónov USD, čo bolo čiastočne ovplyvnené právnymi poplatkami. Analytici pritom očakávali zisk vo výške 503,1 milióna USD. Uber taktiež nesplnil očakávania trhu týkajúce sa hrubých rezervácií na platforme, čo je kľúčová metrika indikujúca celkovú hodnotu transakcií.

Výkonný riaditeľ Uberu pripísal slabý výsledok nižšiemu dopytu po službách v Latinskej Amerike a vplyvu presunov počas sviatkov.


Prečítaj si tiež: Rusko nasadzuje vozidlá s AI na blokovanie ukrajinských dronov


Výsledky Uberu sú v kontraste s menším rivalom Lyft, ktorý nedávno oznámil výsledky prevyšujúce očakávania a zároveň silnú prognózu na druhý kvartál. Lyft zaznamenal nárast dopytu po službách v celom odvetví.

Slabý výsledok Uberu a neistá prognóza vyvolali u investorov obavy o budúce vyhliadky spoločnosti. To viedlo k výraznému poklesu ceny akcií Uberu.


Zaujímavé: Chystá sa Far Cry 7. Čo môžeme očakávať?


Aj keď Lyft zaznamenal v poslednom období rast, Uber si však stále udržuje značný náskok. Dominantné postavenie na trhu mu dáva značnú výhodu v oblasti cenotvorby, marketingu a expanzie.

Napriek slabému kvartálu a neistej prognóze si Uber stále udržuje dominantné postavenie na trhu v oblasti zdieľaných jázd a donášky jedla. V prvom kvartáli 2024 dosiahol 72% podiel na trhu v USA v oblasti zdieľaných jázd, čo predstavuje nárast oproti 68% pred dvoma rokmi. Spoločnosť má silnú pozíciu aj v iných krajinách a neustále rozširuje svoje služby do nových oblastí.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár