AlphaFold je AI od Google DeepMind, čo vyvíja nové lieky

AlphaFold je AI od Google DeepMind, čo vyvíja nové lieky

Divízia DeepMind v spoločnosti Google predstavila vylepšenú verziu svojho revolučného modelu umelej inteligencie nazvaného AlphaFold. Tento AI nástroj je určený na vývoj liekov a účinnejšiu liečbu chorôb

AlphaFold je prelomový tým, že vedcom umožňuje rýchlejšie rozpoznať a predvídať správanie mikroskopických proteínov. Model v minulosti prispel k významnému pokroku a najnovšie dokáže mapovať správanie DNA a všetkých ďalších molekúl v tele.

Tento výskum výrazne znižuje náklady a urýchľuje vývoj potenciálne život zachraňujúcich liekov. Interakcie medzi proteínmi sú totiž zásadné pre pochopenie metabolizmu a tvorbu protilátok – to všetko sú faktory dôležité pri vývoji liečiv.


Prečítaj si tiež: Rusko nasadzuje vozidlá s AI na blokovanie ukrajinských dronov


Alphabet (materská firma Google) zároveň oznámila spustenie AlphaFold servera, bezplatného online nástroja pre vedeckú komunitu. Server môžu vedci využiť na testovanie hypotéz ešte pred tým, ako pristúpia k reálnym testom a významne tak skrátia čas výskumu.

Demis Hassabis, spoluzakladateľ DeepMind a Isomorphic Labs, zdôraznil, že AlphaFold 3 nie je len vedecký nástroj, ale aj platforma pre spoluprácu. Vďaka bezplatnému serveru a otvorenej databáze s viac ako 200 miliónmi štruktúr proteínov sa vedci z celého sveta môžu spojiť a zdieľať poznatky, čo môže urýchliť tempo vývoja nových liekov a liečebných postupov.


Tiež zaujímavé: Takto vyzerá nový iPad Pro a iPad Air. Prišli aj ďalšie novinky


Hassabis verí, že táto platforma má potenciál priniesť revolúciu do oblasti medicíny a otvoriť dvere k novým a inovatívnym riešeniam pre choroby, ktoré doteraz trápili ľudstvo.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár