Mozgový implantát Neuralink od Muska má problém

Neuralink

Spoločnosť Elona Muska, Neuralink, vyvíja technológiu rozhrania mozog-počítač, ktorá by mohla výrazne pomôcť paralyzovaným pacientom. Implantát však pri prvom pacientovi zaznamenal komplikácie

Implantát pozostáva z tenkých vodičov, čiže vlákien, ktoré zaznamenávajú nervové signály v mozgu a umožňujú ovládanie externých technológií pomocou myšlienok. Po úspešnej implantácii a testovaní na pacientovi Nolandovi Arbaughovi začali niektoré vlákna ustupovať z mozgového tkaniva, čo oslabilo signál a presnosť zariadenia.

Firma ubezpečuje, že problém nepovažujú za bezpečnostné riziko. Vývojári upravili softvér implantátu, aby kompenzoval sťahovanie vlákien a dosiahol tak lepšie výsledky. Arbaugh, napriek komplikáciám, používa zariadenie niekoľko hodín denne a pozitívne vníma schopnosť opätovne sa prepojiť so svetom.


Prečítaj si tiež: AlphaFold je AI od Google DeepMind, čo vyvíja nové lieky


Neuralink a jeho technológia majú pred sebou ešte náročný vývoj a sériu testov, kým by mohli získať povolenie na komerčné použitie. V oblasti rozhrania mozog-počítač však majú konkurenciu a táto technológia sa skúma už aj na akademickej pôde.

Zaujímavou informáciou z blogového príspevku Neuralinku je, že spoločnosť sa snaží o vertikálnu integráciu hardvéru a softvéru implantátu. To znamená, že chcú vyvíjať a vyrábať vlastné komponenty a softvér, namiesto spoliehania sa na dodávateľov tretích strán. To im dáva väčšiu kontrolu nad technológiou a umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie vylepšovať a aktualizovať systém.


Zaujímavé: Uber vykázal stratu v stovkách miliónov dolárov


Neuralink čelí mnohým výzvam pred komercionalizáciou technológie, ako sú napríklad obavy o bezpečnosť a etiku, nízka dostupnosť a vysoké náklady. Napriek tomu má potenciál priniesť revolúciu do života ľudí s poruchami mozgu a pohybu a ponúknuť im nové možnosti komunikácie a interakcie so svetom.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár