Microsoft čoskoro spustí vlastný obchod s mobilnými hrami ako Minecraft či Diablo Immortal

Microsoft čoskoro spustí vlastný obchod s mobilnými hrami ako Minecraft či Diablo Immortal

Spoločnosť Microsoft oznámila, že už onedlho spustí vlastný obchod s mobilnými hrami. Cieľom je priniesť do obchodu pri uvedení na trh vlastné hry ako Candy Crush a Minecraft a neskôr ho otvoriť aj pre ostatných vydavateľov

Na rozdiel od firiem Apple a Google, ktoré si účtujú 30% poplatok z predaja, Microsoft sa chystá spustiť obchod na webe, čím obíde kontroverznú politiku uzatvorených ekosystémov. Vďaka tomu bude obchod dostupný na všetkých zariadeniach a v rôznych krajinách.

Microsoft už dlho uvažuje o spustení obchodu s mobilnými hrami pre Xbox. V decembri 2023 CEO hernej divízie Phil Spencer avizoval rokovania s partnermi a skorý príchod obchodu. Prvé náznaky sa objavili v roku 2022 pri prevzatí Activision Blizzard, s cieľom posilniť mobilnú hernú prítomnosť Microsoftu.


Zaujímavé: Mozgový implantát Neuralink od Muska má problém


Spustenie obchodu s mobilnými hrami je strategickým krokom Microsoftu v boji s dominantnými platformami Apple App Store a Google Play Store. Vďaka webovej verzii a obchádzaniu poplatkov za aplikácie môže Microsoft prilákať vývojárov a hráčov alternatívou k existujúcim platformám.

Úspech mobilného obchodu Microsoftu bude závisieť aj od podpory vývojárov. Microsoft síce získal silné portfólio hier vďaka akvizícii Activision Blizzard (Call of Duty, Candy Crush, Diablo Immortal) a Minecraft patrí medzi najpopulárnejšie hry vôbec, avšak konkurenčný boj s Apple App Store a Google Play Store bude vyžadovať, aby vývojári tretích strán priniesli na platformu ďalšie obľúbené tituly.


Mrkni sa aj na toto: Chystá sa Far Cry 7. Čo môžeme očakávať?


Spoločnosť bude musieť tiež vývojárom ponúknuť atraktívny model pre zdieľanie výnosov a vyriešiť prenosy medzi platformami, mobilnými telefónmi a konzolami, čo prináša technické výzvy. Na druhej strane renomé Microsoftu môže prilákať množstvo hráčov, hlavne tých príležitostných. Takže o budúcnosť sa nový obchod, ktorý má byť otvorený v júli (červen) 2024, asi nemusí obávať.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár