Ekologickí aktivisti sa pokúsili dostať do gigatovárne Tesly

Ekologickí aktivisti sa pokúsili dostať do gigatovárne Tesly, polícia ich zadržala

Berlínska polícia v piatok potvrdila, že skupina klimatických demonštrantov sa pokúsila neoprávnene preniknúť na pozemok gigatovárne automobilky Tesla v blízkosti Berlína

Protesty prebiehali ako reakcia na plánované rozširovanie závodu v Grünheide.

Demonštranti blokovali prístupové cesty ku gigatovárni a došlo k ich zadržaniu políciou. Policajné jednotky boli povolané aj na blízke letisko, kde demonštranti taktiež narušili prevádzku. Podľa polície bola situácia dynamická s použitím donucovacích prostriedkov.


Nech ti neunikne: Microsoft čoskoro spustí vlastný obchod s mobilnými hrami ako Minecraft či Diablo Immortal


Krátko pred protestmi Tesla preventívne zastavila na jeden deň prevádzku svojej gigatovárne. Demonštrácie vyjadrujú nesúhlas s expanziou automobilky, kvôli ktorej by sa muselo vyrúbať približne kilometer štvorcový lesa.

Nie je to prvýkrát, čo Tesla v Nemecku čelí protestom. Výhrady voči rozširovaniu závodu vyjadrili aj miestni obyvatelia.


Zaujímavé: Mozgový implantát Neuralink od Muska má problém


Protesty proti Tesle v Nemecku poukazujú na širší problém vyvažovania hospodárskeho rozvoja a ochrany životného prostredia. Na jednej strane automobilka sľubuje tvorbu pracovných miest a technologický pokrok, na strane druhej aktivisti upozorňujú na nenávratné straty biodiverzity a dopady na lokálne ekosystémy.

Je dôležité poznamenať, že Tesla sa zaviazala k udržateľnej výstavbe a zníženiu emisií. Napriek tomu mnohí aktivisti vnímajú tieto snahy ako nedostatočné a požadujú radikálnejšie kroky.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár