TEST: Monitor AOC CU34G2XE je láska na prvý pohľad

Vyskúšali sme Ultra Wide QHD zakrivený herný monitor AOC 34″ CU34G2XE. Je to skvelý spoločník na hry, ktorý rozhodne nájde svoje uplatnenie aj pri práci

Dizajn a spracovanie

Monitor svojím dizajnom prezrádza, že je určený hlavne pre hráčov. Avšak jeho elegantné vyhotovenie bez RGB prvkov z neho robí skvelú voľbu aj pre kancelárske prostredie a pre tých, ktorí si na farebné podsvietenie nepotrpia.

TEST: Monitor AOC CU34G2XE je láska na prvý pohľad

Vďaka 34-palcovej uhlopriečke je CU34G2XE naozaj veľký a na stole zaberie veľa miesta, s čím treba vopred počítať hlavne vtedy, keď tam okrem klávesnice a myši, budú napríklad aj reproduktory. Samotný monitor je dosť ťažký, ale jeho inštaláciu zvládne bez problémov aj jedna osoba.

K spojeniu podstavca s monitorom nie je potrebný skrutkovač, stačí len spojiť oba diely dokopy a v zadnej časti zacvaknúť.  Jednou z nevýhod je trošku vratká konštrukcia a monitor sa dosť hýbe, už pri jemnom postrčení.

TEST: Monitor AOC CU34G2XE je láska na prvý pohľad

Za menšiu nevýhodu možno považovať, že monitor nie je výškovo nastaviteľný, čo by zlepšilo jeho ergonomickú flexibilitu a lepšie prispôsobenie potrebám používateľov. Našťastie je k dispozícií VESA uchytenie, čo umožňuje jednoduché pripevnenie na rôzne stojany a držiaky, a to prináša väčšiu prispôsobivosť pri nastavení optimálnej výšky a polohy.

Čo sa týka konektivity, na zadnej strane nájdete dobre dostupný klasický výstup typu jack, HDMI 2.0 a DisplayPort 1.4.

TEST: Monitor AOC CU34G2XE je láska na prvý pohľad

Displej a kvalita obrazu

LCD VA zobrazovací panel s rozlíšením Ultra Wide QHD, ktorý je kompatibilný s technológiou G-Sync, sa vie postarať o ostrý obraz a veľmi pekné prirodzené podanie farieb ihneď po prvom spustení. Pri použití kábla DisplayPort 1.2 sa obnovovacia frekvencia vyšplhá na 144 Hz, čo ocenia hlavne hráči.

Obraz je vďaka frekvencii ostrý aj pri rýchlych scénach a rozmazanie pri hrách a filmoch som nezaznamenal. Keď som na celej ploche pomocou testovacej aplikácie zobrazil čiernu farbu, môj prvý dojem bol, že sa monitor vypol, po nejakom backlight bleeding-u, ani stopa. Aj pri bielej a iných farbách bola homogenita obrazu na perfektnej úrovni.

TEST: Monitor AOC CU34G2XE je láska na prvý pohľad

V hrách sa určite hodí pomer strán 21:9, čo posúva herný zážitok na úplne inú úroveň a vtiahne do diania, aj vďaka zakriveniu na úrovni 1500 R.

Pri práci som ocenil možnosť vedľa seba otvoriť dve okná a plnohodnotne na nich pracovať bez toho, aby ma rušili okraje, ako je to v prípade použitia dvoch monitorov.

OSD menu

AOC zvolil klasické OSD menu, známe aj z ostatných monitorov tejto značky. Okrem základných nastavení jasu, kontrastu, zaostrenia a nastavenia farieb, poskytuje množstvo možností ako vylepšiť obraz.

K dispozícií sú aj rôzne herné nastavenia, kde je výber z troch režimov pre FPS, RTS a Racing a možnosť nastaviť si tri vlastné. Milovníkov hardcore FPS hier určite poteší možnosť na monitore zapnúť zameriavací kríž.

Menu je ovládané pomocou tlačidiel na spodnej strane. Tie sú pomerne malé a zapustené a ich používanie môže byť pre niekoho menej pohodlné. Symboly pre jednotlivé tlačidlá sú slabšie čitateľné a občas sa stalo, že namiesto zapnutia OSD menu som monitor nechtiac vypol.

Verdikt

Monitor AOC 34″ CU34G2XE si ma naozaj získal. Ponúka skvelú kombináciu kvality obrazu, dizajnu a herných funkcií. Elegantný vzhľad bez RGB prvkov ho robí vhodným aj pre kancelárske prostredie, kde vďaka jeho formátu multitasking nikdy nebol pohodlnejší.

Máme tu skvelú voľbu pre tých, ktorí hľadajú kvalitný ultraširoký monitor s vynikajúcimi hernými vlastnosťami a dostatočnou flexibilitou pre rôzne pracovné využitie.

Ocenenie TOP Produkt

 

Výhody:

  • Perfektné podanie farieb
  • Frekvencia 144 Hz
  • Široké možnosti nastavenia obrazu
  • Elegantný dizajn
  • Jednoduchá montáž
  • Dobrá cena

Nevýhody:

  • Trochu vratká konštrukcia
  • Horšie ovládanie OSD menu

Cena: 329 € / 8 390

Monitor CU34G2XE na recenziu poskytla spoločnosť AOC.

Pridaj komentár