SpaceX vypustila prvú várku špionážnych satelitov pre americkú vládu

SpaceX vypustila prvú várku špionážnych satelitov pre americkú vládu

Americká spoločnosť SpaceX v stredu úspešne vypustila prvú várku špionážnych satelitov, ktoré sú súčasťou novej spravodajskej siete Spojených štátov

Táto sieť má za cieľ výrazne zlepšiť schopnosti vesmírneho sledovania krajiny a ide o prvú várku z viacerých plánovaných misií v tomto roku.

Existencia tejto špionážnej siete bola odhalená začiatkom roka v správach agentúry Reuters, ktoré uvádzali, že spoločnosť SpaceX stavia stovky satelitov pre Národný úrad pre prieskum (NRO), spravodajskú agentúru USA. Tieto satelity sú určené pre rozsiahlu vesmírnu sieť, ktorá dokáže rýchlo identifikovať pozemné ciele takmer kdekoľvek na svete.

Na projekte sa podieľa aj spoločnosť Northrop Grumman, dlhoročný dodávateľ v oblasti vesmíru a obrany. Raketa Falcon 9 od spoločnosti SpaceX odštartovala zo základne Vandenberg Space Force Base v južnej Kalifornii v stredu ráno a vyniesla do vesmíru to, čo NRO označilo za prvú várku satelitov s rýchlym zberom a dodávkou údajov.


Na vesmírnu tému: ISS má novú technológiu 3D mapovania vesmíru. Nosia ju lietajúce roboty


NRO plánuje približne pol tucta štartov na podporu svojej rozširujúcej sa architektúry v roku 2024, pričom ďalšie štarty sa očakávajú až do roku 2028. Agentúra však neuviedla počet vypustených satelitov.

Táto satelitná sieť pre NRO tiež ukazuje, do akej miery sa americká vláda spolieha na SpaceX Elona Muska pri niektorých svojich najcitlivejších misiách. Spoločnosť dominuje na americkom trhu s raketovými štartmi a stala sa najväčším satelitným operátorom na svete so svojou sieťou Starlink, komerčným systémom tisícov satelitov poskytujúcich širokopásmový internet.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár