ICQ končí po 30 rokoch. Áno, ešte to existovalo

ICQ končí po 30 rokoch. Áno, ešte to existovalo

Po takmer troch desaťročiach fungovania sa spoločnosť VK rozhodla ukončiť prevádzku programu ICQ

Softvér, ktorý kedysi spájal milióny ľudí po celom svete, definitívne prestane fungovať 26. júna (červen) 2024.

ICQ, alebo tiež „I Seek You“, čiže „hľadám ťa“, bol kedysi rovnako populárny ako mIRC či niektoré FTP nástroje. Niekto si možno spomenie aj na DC++ a jeho sociálne funkcie, kde sa ľudia združovali a zdieľali nie vždy celkom legálny obsah.

Na prelome milénia malo ICQ viac ako 100 miliónov registrovaných používateľov. Umožňovalo četovanie s priateľmi v reálnom čase, posielanie súborov a dokonca aj hranie jednoduchých, no vysoko zábavných hier ako Slide-a-lama.


Prečítaj si tiež: Naštvaná Scarlett Johanssonová zvažuje žalobu proti OpenAI


S príchodom konkurencie ako MSN Messenger či Yahoo! Messenger však jeho popularita postupne klesala. V roku 1998 izraelskú vývojársku spoločnosť Mirabilis, ktorá stála za vznikom ICQ, kúpila spoločnosť AOL. Tá ju v roku 2010 predala ruskej spoločnosti Digital Sky Technologies, neskôr premenovanej na VK alias VKontakte.

ICQ bolo dostupné aj na platformách Mac či Linux

Hoci na Západe ICQ upadlo do zabudnutia, v Rusku si udržalo svoju popularitu. V roku 2020 bola vydaná nová verzia, no odvtedy bola zanedbávaná.

Posledná stabilná verzia pre počítače bola vydaná v apríli 2023, zatiaľ čo mobilné varianty boli ukončené v prospech vlastného messenger systému spoločnosti VK.


Bude ťa zaujímať: SpaceX vypustila prvú várku špionážnych satelitov pre americkú vládu


Aktuálny majiteľ ICQ odporúča používateľom prejsť na vlastný VK Messenger pre komunikáciu s priateľmi a na VK WorkSpace pre komunikáciu s kolegami. V aktuálnej geopolitickej situácii však nie každý bude chcieť prejsť na ruský komunikačný softvér.

Ukončenie ICQ je v podstate koniec jednej éry v histórii internetu a medziľudskej komunikácie.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár