Musk chce v Tesle rozprávkové odmeny. Asi ich nedostane

Musk chce v Tesle rozprávkové odmeny. Asi ich nedostane

Proxy poradenská spoločnosť Glass Lewis odporučila akcionárom spoločnosti Tesla, aby odmietli 56-miliardový dolárový balík odmien. Tie má dostať generálny riaditeľ Elon Musk

Ak by bol schválený, išlo by o najväčší balík odmien pre generálneho riaditeľa v histórii amerických spoločností.

Správa uvádza ako dôvody neprimeranú výšku odmien, dilučný efekt pri uplatnení a koncentráciu vlastníctva. Spomína tiež Muskov zoznam mimoriadne časovo náročných projektov, ktorý sa rozšíril po jeho kúpe Twitteru, teraz známeho ako X. Na jeho aktivitách v porovnan s minulosťou vidno, že sa svojej sociálnej sieti venuje často a zaberá mu to veľa času.


Čo je dilučný efekt?

Dilučný efekt znamená, že po uplatnení opcií na akcie, ktoré sú súčasťou balíka odmien pre Elona Muska, sa zvýši celkový počet akcií spoločnosti Tesla. Tým sa zníži podiel ostatných akcionárov na spoločnosti a ich akcie stratia na hodnote. Inými slovami, ich vlastníctvo v spoločnosti bude „zriedené“.


Balík odmien navrhla správna rada Tesly, ktorá je opakovane kritizovaná za svoje úzke väzby s miliardárom. Balík neobsahuje žiadny plat ani peňažný bonus a odmeny sú stanovené na základe zvýšenia trhovej hodnoty Tesly až na 650 miliárd dolárov počas 10 rokov od roku 2018. Spoločnosť je v súčasnosti podľa údajov LSEG ocenená na približne 571,6 miliardy dolárov.


Prečítaj si tiež: Tesla vypustená do vesmíru sa môže zraziť so Zemou


Glass Lewis tiež kritizoval navrhovaný presun sídla spoločnosti z Delaware do Texasu, ktorý podľa nich prináša neisté výhody a ďalšie riziko pre akcionárov. Okrem toho spoločnosť neodporučila znovuzvolenie Kimbala Muska, brata Elona Muska, do správnej rady, zatiaľ čo znovuzvolenie Jamesa Murdocha podporila.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár