Valve čelí žalobe. Vraj účtovala priveľa 14 miliónom hráčov

Valve čelí žalobe. Vraj účtovala priveľa 14 miliónom hráčov

Londýnsky súd pre hospodársku súťaž podal žalobu o sumu v prepočte 777 miliónov eur proti spoločnosti Valve

Firma je obvinená z využívania svojej platformy Steam na neprimerané účtovanie cien 14 miliónom hráčov v Spojenom kráľovstve.

Valve podľa žaloby požaduje od vydavateľov hier, aby podpísali dohody o cenovej parite, ktoré bránia predaju hier na iných platformách za nižšie ceny. Vicki Shotboltová, aktivistka za digitálne práva, tiež poukázala na podľa nej nadmerné provízie spoločnosti Valve až do výšky 30 percent.


Hoď očkom aj na toto: Take-Two plánuje veľkú budúcnosť pre Borderlands po odkúpení Gearboxu


Táto 30-percentná provízia podľa Shotboltovej znamená, že hráči platia príliš veľa za nákup počítačových hier a doplnkového obsahu. Aktivistka už v minulosti obvinila prevádzkovateľa služby Steam z porušovania britského zákona o hospodárskej súťaži a dúfa, že sa jej podarí vrátiť ľuďom to, čo im patrí.

Spoločnosť Valve už v minulosti čelila kritike za spomínaný 30-percentný podiel na tržbách, ktorý si berie z nákupov hier. Táto kritika najčastejšie prichádzala od vývojárov a umožnila spoločnosti Epic Games vytvoriť vlastnú alternatívu, ktorá vývojárskym štúdiám poskytuje väčší podiel na tržbách.


Bude ťa zaujímať: Fanúšikovský remake Fallout 2 v 3D mieri na Steam


Podobné obavy sa vznášajú aj v súvislosti s monopolom Steamu na trhu s počítačovými hrami. Shotboltová vo svojom vyhlásení uviedla, že spoločnosť Valve manipuluje trh a využíva hráčov v Spojenom kráľovstve.

Asi by bolo na mieste dodať, že nielen tam, ale problém sa týka celého sveta.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár