Rusko plánuje vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu ROSS

Rusko plánuje vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu ROSS

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos zverejnila plány na výstavbu vlastnej vesmírnej stanice ROSS, ktorej stavba má začať tesne pred koncom ISS. S postavou so seriálu Priatelia okrem mena nemá nič spoločné

Prvá fáza výstavby by sa mala začať v roku 2028 a má zahŕňať základný modul, novú zásobovaciu loď a nové transportné vozidlo. V druhej fáze, ktorá sa očakáva v roku 2030, by sa pridali ďalšie dva veľké moduly.

Roskosmos vníma odchod z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) po roku 2024 ako príležitosť pre prechod na novú stanicu ROSS. Dôvodom sú najmä starnúce ruské moduly na ISS, ktoré si vyžadujú čoraz viac údržby a opráv.

Dizajn ROSS ešte nie je definitívny a môže sa nachádzať na obežnej dráhe 51,6 stupňa alebo na takmer polárnej obežnej dráhe 97 stupňov.


Prečítaj si tiež: TOP 5 skvelých seriálov, o ktorých ste (skoro) určite nepočuli – časť tretia


Ruská vesmírna agentúra by uprednostnila, keby kozmonauti navštevovali ROSS len niekoľko mesiacov v roku, aby pomohli ruským vedcom s ich experimentmi. Dôvodom sú vysoké náklady na zabezpečenie potrieb posádky a zvýšená radiácia mimo magnetického poľa Zeme.

Rusko plánuje vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu ROSS
Titulný obrázok článku je iba vtip. Takto by mala vyzerať stanica Ross v skutočnosti

Kozmonauti by sa na ROSS venovali výskumu kozmického žiarenia, vesmírnych technológií a materiálov, robotike a štúdiu polárnej žiary. V budúcnosti by ROSS mohla slúžiť aj ako prestupná stanica pre cesty na Mesiac alebo Mars.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár