Intel to nevzdáva. Staví na technológiu 18A a bude konkurovať TSMC

Napriek ťažkostiam sa Intel nevzdáva: Veľká stávka na technológiu 18A

Intel čelí náročným časom, keď sa jeho akcie prepadli, zisky klesajú a objavujú sa správy o možnom vypadnutí z indexu Dow Jones. Avšak spoločnosť sa nevzdáva a jej nádeje sa upierajú na novú výrobnú technológiu s označením 18A

Technológia 18A je kľúčová pre plány generálneho riaditeľa Intelu, Pata Gelsingera, na oživenie spoločnosti. Táto technológia má potenciál nielen zlepšiť konkurencieschopnosť vlastných čipov Intelu, ale aj prilákať externých zákazníkov do jeho divízie zlievarní, čím by sa spoločnosť stala priamym konkurentom taiwanskej spoločnosti TSMC. Podľa vyjadrenia Intelu technológia 18A funguje dobre a dosahuje očakávané výsledky. Spoločnosť potvrdila, že je naďalej na ceste k jej spusteniu v roku 2025.

V súvislosti s pokrokom v oblasti 18A Intel tiež potvrdil zrušenie svojej predchádzajúcej technológie 20A. Pôvodne sa plánovalo, že 20A bude použitá na výrobu procesorov Arrow Lake, no tie budú teraz vyrábané externými partnermi, s finálnym zabalením realizovaným v rámci Intel Foundry Services.


Prečítaj si tiež: Grafiky NVIDIA RTX 5000 prinesú 36 GB pamäť a vysokú spotrebu


Zrušenie 20A vyvolalo otázky o stratégii Intelu, no spoločnosť zdôrazňuje, že 20A zohrala dôležitú úlohu pri vývoji 18A. Vďaka nej Intel mohol otestovať a zdokonaliť nové techniky a architektúry, ktoré sú kľúčové pre ďalší rozvoj výroby polovodičov.

Firma sa teraz sústredí na optimalizáciu svojich investícií a urýchlenie prechodu na 18A. Aj keď zrušenie 20A môže vyzerať ako neúspech, spoločnosť tvrdí, že ide o ekonomicky správne rozhodnutie, ktoré jej umožní sústrediť sa na technológiu s väčším potenciálom.

Napriek ťažkostiam a neistote, ktorá panuje okolo Intelu, spoločnosť stále verí, že má veľkú príležitosť uspieť. Ak sa 18A osvedčí, mohla by Intelu otvoriť dvere k výraznému rozšíreniu podnikania v oblasti zlievarní a k znovuzískaniu vedúcej pozície na trhu.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár