Zaujímavý objav: Bežný liek by mohol byť elixír mladosti

Zaujímavý objav: Bežný liek by mohol byť elixír mladosti

Vedci možno objavili elixír mladosti v lieku, ktorý sa používa už viac ako 70 rokov a užíva ho 80 miliónov Američanov

Štúdia ukázala, že metformín, lacný a bežný liek na cukrovku, dokázal u opíc spomaliť starnutie. Tento objav by mohol byť významným prielomom v oblasti výskumu dlhovekosti.

Vedci z Čínskej akadémie vied a Pekinského inštitútu genomiky zistili, že metformín výrazne spomalil starnutie u opíc. Znížil poškodenie mozgu, posilnil kognitívne schopnosti, spomalil úbytok kostnej hmoty a podporil omladenie viacerých tkanív a orgánov. Výskumníci dospeli k záveru, že metformín môže u zvierat znížiť ukazovatele biologického veku až o šesť rokov a liek by mohol vydláždiť cestu k zvráteniu starnutia u ľudí.


Prečítaj si tiež: Miniatúrny robot mení tvary ako origami. Poháňa ho len elektrický impulz


Metformín je liek na predpis, ktorý sa používa na kontrolu vysokej hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu. Doterajší výskum v tejto oblasti sa vykonával iba na myšiach, ale opice použité v tejto štúdii – makaky dlhochvosté – sú fyziologicky aj funkčne podobné ľuďom. To z nich robí vynikajúce modely pre štúdie starnutia.

V 40-mesačnej štúdii boli opice vo veku 13 až 16 rokov, čo zodpovedá 40 až 50 ľudským rokom. Vedci im denne podávali štandardnú ľudskú dávku lieku – 40 mg na cca 2,3 kg telesnej hmotnosti. Typické denné dávky sa pohybujú od 500 mg do 2 550 mg. Tím vykonával rozsiahle testovanie opíc každé tri mesiace počas celej štúdie, vrátane snímkovania, krvných testov a fyzických vyšetrení, ako aj analýzy tkanív a buniek. Zvieratá tiež absolvovali kognitívny test, ktorý hodnotí pamäť a schopnosti učenia.

Výsledky ukázali významné spomalenie ukazovateľov starnutia, vrátane zlepšenia kognície (poznávacie schopnosti) a regresie starnutia mozgu o šesť rokov, čo zodpovedá 18 ľudským rokom. Opice, ktorým podávali metformín, mali lepšie výsledky v pamäťových úlohách a preukázali lepšie schopnosti učenia v porovnaní s primátmi, ktorým liek nepodávali. Štúdia tiež ukázala zlepšenie stavu pečene, srdca, pľúc, čriev a svalového tkaniva.


Zaujímavé: Intel prišiel o miliardy, PlayStation 6 bude mať čip AMD


Najvýznamnejšie zlepšenia boli pozorované v pečeni a čelnom laloku, časti mozgu zodpovednej za jazyk, uvažovanie, riešenie problémov, pamäť, pohyb a osobnosť. MRI ukázalo, že čelný lalok si zachoval svoju hrúbku, čo naznačuje, že neutrpel poškodenie súvisiace s vekom.

V otázke bezpečnosti bol liek tímom vyhodnotený ako vysoko bezpečný. Vedci hodnotili 68 biologických faktorov a iba u jednej z opíc sa objavilo poškodenie obličiek. Zaujímavé je, že potenciálny elixír mladosti má údajne vplyv na starnutie nesúvisiaci s reguláciou hladiny cukru v krvi. Opice nevykazovali žiadne významné zmeny tohto ukazovateľa.

Ak ťa bavíme, podpor nás a kúp nám pivo za 2€:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár