🍪 Máš rád sladké?

Zbierame len nevyhnutné cookies. Ak nám to povolíš, budeme zbierať aj tie analytické na zlepšenie tvojho zážitku s našimi službami. Ochrana osobných údajov

Budeme chovať hady na mäso? Vedci hovoria o potrave budúcnosti

Budeme chovať hady na mäso? Podľa vedcov pytón nahradí hovädzinu

Peter Vnuk
Peter Vnuk

Výskum ukázal, že farmový chov hadov, najmä druhov ako pytón mriežkovaný alebo tmavý, môže predstavovať ekologickú a výživnú alternatívu k bežnému mäsu, najmä v krajinách s obmedzenými zdrojmi. Stane sa hadie mäso jedlom budúcnosti?

Chov pytónov by mohol časom nahradiť tradičné hospodárske zvieratá, ako sú kravy, ošípané či hydina. Vedci z Macquarie University a Oxfordskej univerzity upozorňujú, že ide o výnimočne efektívne zviera, ktoré poskytuje mäso bohaté na bielkoviny s nízkym obsahom nasýtených tukov. Navyše, pytón dokáže premieňať potravu na telesnú hmotu oveľa efektívnejšie ako akýkoľvek teplokrvný druh.

Po 50-ke sa v ženách deje niečo zvláštne. Vedci to konečne pomenovali Prečítaj si tiež

Po 50-ke sa v ženách deje niečo zvláštne. Vedci to konečne pomenovali

Menopauza prináša ženy do obdobia života, keď sa ich reakcie na stres a rozčúlenie menia podstatným spôsobom. Štúdia publikovaná 3. júla (červenec) 2025 ukázala, že po 50-ke sa ženy dokážu oveľa rýchlejšie upokojiť po období hnevu alebo podráždenia. Tento zistený fenomén má zásadný vplyv na ich psychické zdravie a sociálne vzťahy...

0 comments

Jednou z jeho najväčších výhod je minimálna spotreba vody. Pytóny dokážu prežiť len z rosy, ktorá sa usadí na ich šupinách, a zvládajú dlhé obdobia bez potravy. Viac ako polovica sledovaných hadov dokázala hladovať 20 až 127 dní bez výraznej straty hmotnosti, čo je výnimočné aj v porovnaní s inými plazmi.

Rast, ktorý prekvapil aj vedcov

Pytón dosahuje pohlavnú zrelosť približne do troch rokov a samice môžu ročne naklásť až 100 vajec. Tieto vlastnosti ho predurčujú na intenzívny, no zároveň ekologicky únosný chov. Výskum na farmách v Thajsku a Vietname ukázal, že hady narastú priemerne o 46 gramov denne, aj keď ich kŕmia len raz týždenne. Ich potrava pozostáva najmä z hlodavcov a bielkovinového odpadu z potravinárskeho priemyslu, čím sa eliminuje ďalší tlak na potravinové zdroje.

Nie šimpanz, ale papagáj. Vedcom položil otázku, ktorú nik nečakal Prečítaj si tiež

Nie šimpanz, ale papagáj. Vedcom položil otázku, ktorú nik nečakal

Zatiaľ čo väčšina výskumov ukazuje, že ani šimpanz či gorila nikdy nepoložili človeku otázku, papagáj zmenil pravidlá hry. Presnejšie dva papagáje Alex a Apollo preukázali schopnosť, ktorú doteraz vedci považovali za výlučne ľudskú...

0 comments

Navyše, výkrm pytóna je mimoriadne efektívny. Na 1 gram hadieho mäsa zviera spotrebuje len 4,1 gramu potravy. Pre porovnanie, tradičné hospodárske zvieratá potrebujú oveľa viac krmiva na rovnaké množstvo mäsa.

Potenciál pre rozvojové krajiny, Západu hadie mäso nevonia

Pytónie farmy produkujú výrazne menej skleníkových plynov než chovy teplokrvných zvierat, čo z nich robí udržateľnejšiu alternatívu. Výskumníci vidia najväčší potenciál využitia práve v nízkopríjmových krajinách, kde môže pytónie mäso pomôcť zmierniť nedostatok bielkovín a potravinovú neistotu. Okrem toho pytóny môžu prispieť aj k regulácii populácie škodcov, keďže sa prirodzene živia hlodavcami.

Simpsonovci zase predpovedajú. 30. jún 2025 vraj prinesie VR kolaps, vojnu aj lietajúce autá Prečítaj si tiež

Simpsonovci zase predpovedajú. 30. jún 2025 vraj prinesie vzostup VR, vojnu a lietajúce autá

Simpsonovci sa už od začiatku 90. rokov pravidelne predvádzajú ako nečakaní proroci modernej doby. Najnovšie sa však zdá, že ich satira opäť trafila do živého, tentokrát predpovedajú priamo pre rok 2025...

0 comments

Hoci má hadie mäso množstvo výhod, vedci predpokladajú, že v Európe, Severnej Amerike či Austrálii si na pytónie burgery tak skoro nezvykneme. Západný svet nie je na takúto stravu kultúrne pripravený, a preto bude využitie pytónieho mäsa pravdepodobne najskôr rozšírené v regiónoch, ktoré už s jeho konzumáciou historicky pracovali.

Pokračuj v čítaní

Povedali o nás...