Typológia slovenských vodičov

Podtitul: Atlas bláznov na cestách

V prvom rade chcem dopredu prehlásiť, že účelom tohto článku nie je niekoho uraziť. Skutočným cieľom je pobaviť, a v ideálnom prípade niekoho primäť k zamysleniu sa nad sebou a svojím správaním sa na slovenských cestách. Ak sa v niektorej z kategórií spoznáte, možno je ten správny moment porozmýšľať nad tým, či nie je čas zmeniť svoje návyky vodiča, a začať brať ohľad aj na iných.

Jazdím už relatívne dosť dlho na to, aby som si všimol, že bežní slovenskí vodiči sa z veľkej časti dajú pomerne ľahko zaškatuľkovať. V niektorých prípadoch vám takéto zaškatuľkovanie môže pomôcť predvídať správanie sa iného vodiča, a včasné varovanie na ceste nie je na zahodenie. Kategórie som si odpozoroval a pomenoval sám. Ak nesúhlasíte a urazili ste sa, môžete protestovať, komentovať, môžeme o tom diskutovať, ba dokonca môžeme viesť aj spory, ale to je tak všetko čo môžete proti tomuto článku urobiť.

Takže nech sa páči, typológia slovenských vodičov. Po vzore atlasu živočíchov – prvé je rodové meno, nasledované druhovým (pokiaľ tam nejaké je):

Uličník Urgentný – Tento druh vodiča sa vyskytuje až prekvapivo hojne, jeho veková kategória nie je obmedzená, takisto ako miesta výskytu. Vyskytuje sa rovnako v mestách ako na vidieku. Uličníka spoznáte podľa toho, že vychádza z vedľajšej cesty, a nedá vám prednosť v jazde. Bystré oko pozorovateľa spozná krásny exemplár Uličníka už podľa prvotného znaku, kde podozrivý vyčkáva kým sa po hlavnej ceste blížite, a nedá vám prednosť vo chvíli, keď už je zrážka takmer neodvratná, pretože sa “hrozne ponáhľa!”. Tu však zákernosť Uličníka Urgentného nekončí! Po pár metroch (v najhoršom prípade po pár desiatkach metrov) pomalej jazdy odbočí do neďalekej uličky(odtiaľ názov), často bez použitia smerovky. Pravdepodobne ide priateľovi Jožkovi, ktorý býva o 3 domy ďalej stočiť víno, alebo len-tak na kávičku. Takže vám znepríjemnil život a ohrozil vás hneď dvakrát, aby prešiel z uličky do uličky a ušetril tým 2 sekundy času…

Sedemdesiatnik Paušálny – Tento druh, narozdiel od predošlého, sa vyznačuje spravidla vyšším fyzickým vekom (nie je podmienkou, a už vôbec to nemusí byť 70 rokov a viac). Tento typ vodiča spoznáte podľa jeho predstavy, že jazda rýchlosťou 70km/h je liekom na všetko. Touto rýchlosťou jazdí v obci, rovnako ako aj mimo obce, paušálne. Bežný exemplár Sedemdesiatnika neberie do úvahy ani svoju zvýšenú spotrebu, ani to, že mimo obce vyvoláva časté predbiehania a kolóny, čím sa značne zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody. Sedemdesiatnik má svoj pocit bezpečnej a úspornej jazdy, ktorý niekedy býva spôsobený jeho slabším vnímaním okolia. V tom pravdepodobne tkvie aj príčina toho, že si Sedemdesiatnik neuvedomuje, že maximálna povolená rýchlosť v obci neumožňuje dočasné zvýšenie na 70km/h pre jeho vlastné potreby. Aby sme sa vyhli sporom – nie, spravidla nejde o autá, ktoré dokážu pri tejto rýchlosti udržať dobrú spotrebu a najvyšší prevodový stupeň.

Výherca Červený – Spravidla je rozšírený hlavne v intravilánoch miest, ale vyskytuje sa aj v predmestských oblastiach. Ku svojej existencii potrebuje prítomnosť semaforových križovatiek, preto jeho výskyt nie je až tak hojný. Výherca sa vyznačuje nervóznym spôsobom jazdy, pravdepodobne sa vám bude lepiť na zadok viac, ako svojej manželke, aby vás pri najbližšej príležitosti predbehol. Toto mu dáva pocit uspokojenia a výhry, má to však jeden háčik – na najbližšej svetelnej križovatke ho zastaví červená na semafore, pričom budete následne stáť a čakať vedľa seba. Toto býva pre Výhercu dosť ponižujúci pocit, a pravdepodobne vám po naskočení zelenej ihneď predvedie perfektný odpich svojho vozidla. Na najbližšej križovatke sa opäť samozrejme stretnete. Vyhral. 🙂

Vozíčkar Obyčajný – Nie veľmi rozšírený druh, ani nie veľmi vzácny. Vyznačuje sa prívesným vozíkom za automobilom akejkoľvek značky a veľkosti (spravidla staršie modely, nie však vždy). Môžeme ho stretnúť všade, ale najviac si jeho charakteristické črty všimnete na diaľnici, kde bude vytrvalo predbiehať rýchlosťou 60km/h dlhú kolónu kamiónov, a nenechá to urobiť najskôr vás. Nie je veľmi plachý, na trúbenie ani gestikuláciu spravidla nereaguje, a prednosť v jazde dáva málokedy.

Vozíčkar Zbesilý – Oko bystrého pozorovateľa dokáže rýchlo rozlíšiť tento druh od predošlého. Napriek tomu, že sú príbuzní, Vozíčkar Zbesilý jazdí podstatne vyššou rýchlosťou ako ten Obyčajný. Bežne ignoruje fakt, že 80km/h je najvyššia povolená rýchlosť s prívesným vozíkom, rovnako ako ignoruje samotný vozík, ktorý mu šialeným spôsobom “poletuje” za autom, pretože býva často prázdny, a vo vysokej rýchlosti odskakuje od vozovky. Vo vedeckých kruhoch sa vyskytuje názor, že Vozíčkar Zbesilý je akousi “kuklou” Vozíčkara Obyčajného, ktorý sa z neho “vyliahne” ihneď po naložení nákladu na vozík. Táto teória zatiaľ nie je potvrdená, pretože sa voľne v prírode vyskytuje aj Vozíčkar Zbesilý s plne naloženým prívesným vozíkom.

Inštruktor v Civile – Tento druh je zaujímavý tým, že pokiaľ sa ho pokúsite predbehnúť, a on má pocit, že to nie je bezpečné, zabráni vám v manévri pohybom volantu vľavo (čo – prekvapivo – za bezpečné považuje). Myslí si, že vás tak učí, vychováva. Pokiaľ ide o Inštruktora v prevedení Inštruktor Nákladný (za volantom nákladného automobilu), vie byť tento paradox ešte prekvapivejší. V prípade spozorovania, radíme vysokú opatrnosť! Vie byť vo svojej činnosti pomerne vytrvalý, a teda vysoko nebezpečný. Nebojí sa hlasitých zvukov, takže trúbenie nepomáha.

Pablb Agresívny – Tento vysoko nebezpečný druh vodiča je na slovenských cestách bohužiaľ aj napriek vysokým pokutám stále dosť hojný. Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že sa tento druh vyznačuje drahým, luxusným vozidlom s tmavými sklami. Dlhé roky praxe ma však naučili, že toto nie je pravidlom, a tomuto druhu vôbec nezáleží na type auta, v ktorom sedí. Niekedy dokonca môže ísť aj o sotva pojazdný vrak. Pravdepodobne ani nie je veľmi potrebné presne uvádzať znaky tohto druhu vodiča, pretože sú veľmi známe… agresívna jazda, nedanie prednosti v jazde, nepoužívanie smeroviek, sklony k naháňačkám, atď. Odporúčame dodržať bezpečnú vzdialenosť, nenadväzovať očný kontakt a netrúbiť, môže byť ozbrojený.

Porušovač Predpisový – Za posledných pár rokov tento druh akoby prekonal populačnú explóziu. Je ťažko rozpoznateľný, pretože zvláda mimikry, čiže sa na prvý pohľad ničím nelíši od svojho okolia. Väčšinou Porušovača spoznáte až vo chvíli keď poruší nejaký predpis, vás tým obmedzí či ohrozí, a na vaše trúbenie, ktorým sa snažíte odvrátiť blížiace sa nebezpečenstvo reaguje dvoma spôsobmi:

– jeden druh sa vyhne očnému kontaktu s vami, a snaží sa tváriť, že sa nič nestalo, ani vás nevidí… tento druh už je na ústupe, spravidla ide o samičky, samci inklinujú k druhému spôsobu riešenia situácie

– oveľa hojnejšia je reakcia, kde podľa hesla “najlepšia obrana je útok”, na vás slovne, alebo dokonca fyzicky zaútočí, a zvalí celú vinu na vás – nevinnú obeť, namiesto toho aby sa ospravedlnil a pokračoval v jazde… v lepšom prípade len urobí neslušné gesto, či spustí okno a ponadáva vám štýlom “nauč sa jazdiť!”, “kto ti dal vodičák?!” a pod.

Odporúčame najvyššiu opatrnosť, tento poddruh Porušovača vie byť mimoriadne nebezpečný, a je schopný aj prenasledovania svojej obete, napriek vine na jeho strane.

Pretekár Semaforový – Ide o príbuzný druh Výhercu Červeného. Snaží sa dokazovať okoliu svoju nadradenosť predvádzaním zrýchlenia svojho vozidla. Toto praktikuje od križovatky ku križovatke.V podstate majú zhodné znaky, tento sa však odlišuje tým, že neváha prejsť križovatkou aj na červenú ak nájde vyzývateľa, čo Výhercovia väčšinou nerobia. Je ťažké bez skúseností tieto dva druhy od seba odlíšiť, no nie je to až také podstatné, pokiaľ sa im včas vyhnete.

Octavián – Tento typ vodiča je na našich cestách na miernom ústupe. Dlhodobo sa vyskytoval veľmi hojne. Ťažko povedať, či došlo k redukovaniu ich populácie povoleným či iným odstrelom. Predpokladá sa, že ich populácia klesla samovoľne, keď začali prichádzať na to, že Škodovky nie sú ani lepšie, ani lacnejšie, ako iné značky. Toto samozrejme podvedome tušili Octaviáni aj kedysi dávno, ale snažili sa presvedčiť seba aj iných o opaku tým, že používali spôsoby jazdy Pablba Agresívneho. Dnes už tento druh pozorujeme pomenej, ale jeho vyhynutia sa nemusíme obávať, pravdepodobne tu bude navždy.

Fabián (nezamieňať s priezviskom) – Príbuzný druh Octaviána. S dlhodobým poklesom cien vozidiel už prakticky vyhynul. Agresívnejší jedinci sa prirodzeným vývojom vyvinuli v Octaviánov, takže dnešný Fabián je pomerne neškodný, malo početný druh.

Felicián – Vo voľnej prírode sa už takmer nevyskystuje. Pár starších exemplárov ešte dožíva, ale všeobecne už patria minulosti. Čoskoro ich pravdepodobne uvidíme už iba v rezerváciách.

Pasátnik (nezamieňať s Pásavcom) – Tento typ sa v posledných rokoch stal menej agresívnym. Kedysi dávnejšie bol veľkým rivalom Octaviánov, pretože im chcel dokazovať svoju nadradenosť napriek príbuznosti. Dnes sú už rozdiely tak veľké, že sa Pasátnici z veľkej časti upokojili, a máloktorý z nich používa jazdný štýl Pablba Agresívneho, ktorý im bol za onoho času tak vlastný.

Golfista (Prezývaný aj Tiger Woods) – Rodný brat Octaviána. Líši sa iba typom používaného auta, t.j. VW Golf. Spravidla starší typ, a spravidla nižšia veková kategória vodiča. Inak sú všetky povahové znaky aj úroveň nebezpečnosti pre seba aj pre okolie zhodné.

Predbiehač Retardačný – Mimoriadne zákerný a rozšírený druh na našich cestách. Keď je za vami, pohybmi vozidla vám dáva najavo, že ho veľmi zdržujete, a pri najbližšej príležitosti vás predbehne. Tu prichádza jeho zákernosť – po ukončení predbiehacieho manévru rýchlosť dorovná na vašu, a začne vás spomaľovať (preto názov Retardačný). S týmto druhom ťažko niečo robiť… môžete ho znovu predbehnúť, ak sa vám to podarí. Spravidla vás už nechá tak. Treba si však dať pozor na možnú zámenu s Pablbom Agresívnym! Ten vás nenechá tak ani omylom…

Predbiehač Dýchavičný – Príbuzný druh Retardačného, tento však pri príležitosti predbiehania zakúša obrovské problémy vzhľadom na nízky výkon svojho vozidla. Urobí všetko preto, aby vás predbehol, nech to trvá akokoľvek dlho. Príslušníci tohto druhu sa hojne vyskytujú aj na diaľniciach.

Odbočovač Retardačný – Že máte dočinenia s exemplárom tohto druhu spoznáte podľa toho, že jazdí pred vami a spomaľuje, spomaľuje… neuveriteľne dlho spomaľuje, a vy si v duchu kladiete otázku “prečo?!!”. Nuž preto, lebo o 100km (obrazne povedané) bude odbočovať. Vo väčšine prípadov následne odbočí bez použitia smerovky(nerád oznamuje okoliu svoje zámery), a bez použitia bŕzd (veď išiel pomaly), náhlym prudkým vytočením volantu. Pokiaľ chcete zabrániť zrážke, Odbočovača buď včas predbehnite, alebo dodržte bezpečný odstup.

Angličan – Takýto vodič môže byť ľahko odhalený v zákrutách. Nevie sa udržať vo svojom jazdnom prúde, ťahá ho to do protismeru, a nie je ochotný pribrzdiť. Výsledok – prechádza do protismeru, a ohrozuje tak seba i protiidúce vozidlá, s ktorými sa míňa niekedy o milimetre.

Jan Žižka z Trocnova (skrátene Žižka) – Jeden z menej nebezpečných druhov. Nesvieti mu jeden reflektor, čo vie byť v noci nebezpečné, cez deň veľmi nie. Keď mu zablikáte, aby ste ho upozornili na nefunkčnú žiarovku, buď vám zamáva, alebo len rozpačito a nechápavo pozerá.

Malchárek – Neškodný druh. Aj počas najsvetlejšieho dňa používa predné hmlovky, lebo má pocit, že vyzerá ako účastník rallye, že je to strašne drsné, a všetci ho budú uznávať… atď.

Slušný Vodič – Pravdepodobne vyhynul. Pár exemplárov sa vraj ešte vyskytlo v okolí obce Popudínske Močidlany, ale odborníci si myslia, že pozorovatelia sa iba snažia na seba upútať pozornosť falošným hlásením výskytu a falšovaním fotografií.

 

Toľko k najzaujímavejším druhom vodičov, ktoré môžete na našich cestách vidieť. Celý zoznam je samozrejme oveľa dlhší, no o tých ostatných si možno povieme nabudúce. Zatiaľ vám prajem pevné nervy, silné duševné zdravie, a vyhýbajte sa problémom!

Peťo Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár