Čo znamená exkluzivita u realít?

Slovo exkluzivita (inými slovami “výhradná spolupráca”) sa u nás dosť otrepalo, znehodnotilo a zahmlilo… Ak máte zmätok v tom, čo to vlastne znamená a či to aj v reále platí, čítajte ďalej. Dozviete sa v čom sú výhody, v čom nevýhody a na čo si dať pozor. Upozorňujem, že nasledovný text bude všeobecný a môže sa líšiť prípad od prípadu. Všetko záleží hlavne na tom, ako je koncipovaná dohoda/zmluva, ktorú s realitkou uzavriete.

Ako by to malo byť

V prvom rade poznamenám, že exkluzivita v realitách neznamená luxus, ako máte možno vžité z iných oblastí života. Tu to znamená výhradnosť. Pokiaľ má realitka uzavretú exkluzívnu dohodu s majiteľom nehnuteľnosti, znamená to, že túto nehnuteľnosť nenájdete nikde inde, výhradne iba u nej. Majiteľ si ju nemôže predávať sám a nemôže ju dať do ponuky ani iným realitkám. Výhody sú nasledovné. Pre realitnú kanceláriu je pravdepodobnosť, že práve ona túto nehnuteľnosť predá, neporovnateľne vyššia ako bez exkluzivity, čiže do propagácie nehnuteľnosti smelo investuje oveľa viac, ako do iných prípadov a použije rôzne spôsoby propagácie, ktoré by štandardne nepoužila. Pre majiteľa to znamená, že zadarmo (aspoň u tých serióznych) dostáva masívnu inzertnú silu na svoju stranu a zvyšuje si tak pravdepodobnosť a rýchlosť predaja. Pri štandardnej spolupráci, alebo predaji mimo realitných kancelárií takúto inzertnú silu dosiahnuť pochopiteľne nejde … ak by ste sa o to pokúsili, nedoplatili by ste sa a výsledok by bol stále otázny.

Ako to naozaj je

Zdôrazňujem, že u serióznych realitných maklérov a kancelárií je to tak, ako som popísal v prvom odstavci. Prax ale ukazuje, že časť maklérov, pracujúcich bohužiaľ aj pre veľké, známe kancelárie používajú slovo “exkluzívne” aj napriek tomu, že nemajú s majiteľom takúto dohodu uzavretú. Snažia sa vás tak presvedčiť, že už nemusíte hľadať najvýhodnejšiu ponuku … Takisto niektorí majitelia nehnuteľností v snahe, čo najskôr predať, ponúkajú svoju nehnuteľnosť aj inak, ako cez realitku, s ktorou uzavreli výhradnú dohodu. Oboje je nesprávne. A oboje môže mať nepríjemné následky.

Pokiaľ majiteľ, či iná realitka poruší exkluzivitu a predá nehnuteľnosť akoukoľvek inou cestou, je to nefér k realitke, s ktorou exkluzivitu má, a ktorá do prípadu investovala čas, energiu a peniaze. V tomto prípade je majiteľ povinný zaplatiť províziu (spravidla v plnej výške). Platí to aj v prípade, že by vás iná realitka, ako tá s ktorou máte exkluzívnu dohodou, chcela dotlačiť do predaja vašej nehnuteľnosti cez nich. Vtedy ich treba upozorniť, že už máte exkluzivitu inde a nie ste ochotní platiť dve provízie, inak sa vám môže skutočne stať, že budete musieť zaplatiť obom kanceláriám.

Má teda zmysel uzatvárať exkluzívnu dohodu?

Jednoznačne má. Ako som už spomenul, o vašu nehnuteľnosť bude postarané oveľa dôslednejšie ako pri štandardnej spolupráci. Budú vynaložené nemalé prostriedky na to, aby sa obchod podaril. Vy sa už ďalej nestaráte o nič, len komunikujete s maklérom, ktorý má vašu záležitosť na starosti. No ak ste z nejakého dôvodu presvedčení, že je pre vás výhodnejšia štandardná spolupráca, v tom prípade bude pre vás určite lepšie uzatvoriť štandardnú dohodu, než uzatvoriť exkluzívnu a porušiť ju.

Záver

Vec je v podstate jednoduchá. Pokiaľ má realitná kancelária vašu dôveru, uzavrite s ňou exkluzívnu dohodu. Znamená to pre vás výhody. No berte to tak, že je to ako v manželstve. “Ona” sa o vás bude starať a urobí pre vás všetko, čo je v jej silách. No pokiaľ budete svojej “vyvolenej” realitke neverní, následky nebudú príjemné. 🙂 Takže ak chcete férovosť, buďte féroví a profitujte z dobrej spolupráce.

Peter Vnuk

Ak vám chýbajú peniaze na drobné úpravy vašej nehnuteľnosti, možno by vám pomohla jednoduchá a rýchla drobná pôžička cez internet od Pôžičkomatu. Nech sa páči. Prvá pôžička môže byť do 350EUR, neskôr do 700EUR.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár