Ice Bucket Challenge – Iný Pohľad

Všimol som si, že sa okolo Ice Bucket Challenge v poslednej dobe dvíha vlna nevôle. Začínajú sa objavovať články a diskusie, ktoré upozorňujú na to, že táto výzva sa z vysokého percenta plní iba z roztopaše, pre zábavu a stráca sa pôvodná pointa. Možno tento článok bude iba kvapkou v mori podobných (alebo kvapkou vo vedre s ľadovou vodou 🙂 ), no všimol som si, že priveľa ľudí má zmätok v tom, o čom vlastne táto výzva je. Pokúsim sa do toho vniesť trochu svetla.

O čom to je

Určite vidíte na svojich sociálnych sieťach neustále ľudí oblievajúcich sa ľadovou vodou. Áno, je toho toľko, že to asi neobišlo nikoho. Pôvodná myšlienka nie je celkom jednoznačne definovateľná, pretože existuje viacero verzií tejto výzvy a viacero prijímateľov príspevkov. Najviac sa medzi ľuďmi traduje verzia, pri ktorej si na hlavu vylejete vedro ľadovej vody, čo vám má pomôcť na sekundu pochopiť pocity chorého človeka. Následne darujete peniaze buď na ALS alebo MND a nominujete 3 ďalších ľudí, ktorí by mali do 24 hodín urobiť to isté. Ja si ale myslím, že pokiaľ darujete peniaze na čokoľvek dobrého, netrafíte vedľa. Nemusí to byť ALS či MND, aj keď tieto dve choroby sú asi najviac spájané s touto výzvou a nemusíte sa ani oblievať, stačí keď prispejete. Na svete je hrozne veľa vecí, pre ktoré ľudia trpia a ktoré by potrebovali prefinancovať…

Iná verzia výzvy hovorí o tom, že máte buď darovať peniaze, alebo si vyliať na hlavu vodu, ak ste neprispeli. Mne osobne sa viac páči myšlienka kde aj darujete peniaze, aj sa oblejete, pretože to udržiava “reťaz” a vyjadruje to solidaritu s chorými ľuďmi. Samozrejme, aj verzia, kde iba prispejete a nič nevylejete je tiež prijateľná. 🙂 Vyliať si iba na hlavu vodu je trochu otázne, to nerieši finančnú stránku veci, no možno pomôžete šíreniu myšlienky. A tu sa dostávame k tomu, kde je chyba.

 

O čom by to nemalo byť

To, čo ľuďom dvíha v poslednej dobe adrenalín je fakt, že veľké množstvo “aktérov” výzvy nechápe o čo ide. Buď sa o to nezaujímajú, alebo to iba nechápu. Výsledkom je, že máme reťaz ľudí lejúcich si na hlavu ľadovú vodu bez toho, aby prispeli na čokoľvek dobrého, takže pozitívny odkaz je úplne stratený a sociálne siete sú tým zahltené. Hlavne teenageri si často myslia, že je to výzva byť frajer, ukázať odvahu, “swag”, atď.

Druhý problém je, že nielen teenageri, ale zrejme aj naše celebrity celkom nechápu, o čom to celé je. Vo svete sa zbierajú milióny, no u nás sa príspevky na dobročinnosť vraj vďaka tejto výzve nejak nemnožia… Čoho je to vizitka? Zrejme toho, že máme hlúpe celebrity, na čele s politikmi, pretože hlavne oni by mali ísť ľuďom príkladom a vysvetľovať. Z toho, že sa mu priatelia oblievajú a hádžu to na Facebook, človek nepochopí o čo ide. Len mu to lezie na nervy, pretože si myslí, že je to iba nejaká hlúpa frajerina, ktorej je všade plno. Tento názor podporujú videá, kde vidíme, ako sa výzvu splniť nepodarilo. V niektorých prípadoch to dokonca vyzerá, že si niekto pri pokuse o jej splnenie vážne ublížil.

Málo príspevkov je tiež možno aj vizitka nálady medzi ľuďmi – dobročinnosť je u nás natoľko zneužívaná, že ľudia už neprispievajú. Neveria, že sa ich príspevok dostane do správnych rúk.

Plytvanie pitnou vodou

Jednou z vecí, ktorou argumentujú pobúrení ľudia je, že oblievať sa pitnou vodou kvôli tejto výzve je plytvanie. Nuž … je to relatívne. V skutočnosti sa plytvá pitnou vodou o dosť viac a denne napr. pri bežných hygienických úkonoch a to nikoho netrápi? Alebo voda, ktorou umývate doma okná, či riad, kvapkajúci kohútik… To všetko je pitná voda. Okrem toho, kolobeh vody v prírode sme sa všetci učili už na základnej škole. Voda, ktorú si vylejete na hlavu sa buď vpije do zeme a podporí rastliny, alebo sa vyparí a na inom mieste spadne v podobe zrážok, nezmizne zo sveta a nijak ste ju neznečistili… Pokiaľ sa oblejete doma v interiéri, tak skončí v kanalizácii, rovnako ako voda, ktorou ste si ráno umyli zuby, alebo – s prepáčením – do nej vykonali potrebu a spláchli.

Záver

Áno, Ice Bucket Challenge je dobrá vec a treba ju podporovať. Pokiaľ vidíte niekoho zo svojich priateľov ako sa oblial a máte tušenie, že sám nevie prečo to urobil, tak sa s ním o tom porozprávajte. Nech sa percento darcov čo najviac zvýši a percento “blbcov” čo najviac zníži. Nech sa šíri pozitívny odkaz a nie nezmyselné gestá.

A ešte jedna posledná vec. Ak ste niekoho vyzvali a on výzvu neprijal, nemusí to hneď znamenať, že je lakomec. Možno nemá peniaze a potreboval by, aby niekto prispel jemu, alebo má problémy so srdcom a vedro ľadovej vody by mu mohlo spôsobiť infarkt. Nikdy neviete, každá minca má dve strany… Koniec koncov, dôležité je hlavne to, aby sa prispievalo a ľudia stále verili v dobro vo svete. Nie to, či si niekto obleje hlavu ľadovou vodou, alebo nie.

 Pedro

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár