Škodí Facebook zdraviu? Iný pohľad…

Nedávno som zachytil na Facebooku článok o tom, ako sociálne siete a všeobecne použitie počítača môže poškodzovať váš mozog. Zvyčajne nie som skeptik a dávam šancu každej teórii, ale v tomto prípade mi nedá, aby som nevyjadril vlastný, Iný pohľad. Cítite sa byť dementní, lebo trávite čas na sociálnych sieťach? Ja som na Facebooku denne a nemám pocit, že by mi to odkrojilo z mozgovej kapacity. Teraz oslovujem hlavne generáciu dnešných tridsiatnikov, lebo tí o tom najviac rozprávajú. Prečítajte si tento článok, možno získate iný uhol pohľadu, než na ktorý ste zvyknutí.

Vývoj

V prvom rade si treba uvedomiť, že to, že sa dnes “premávame po informačnej superdiaľnici”, ako kedysi internet nazval Bill Gates, je výsledkom vývoja. To, že ste sa vy hrali na ihrisku s loptou, či bicyklovali okolo paneláku a dnešné deti sedia v zásade poväčšinou pri počítači, je vývoj. Nemôžete tvrdiť, že preto nemajú detstvo, majú ho, len je iné.

Práve sociálne siete umožňujú interakciu, ktorú sme kedysi nemali. Dnes napíšete všetkým kamarátom na svoju nástenku, alebo cez Skype a dohodnete si stretnutie. Idete na pivo, športové podujatie, či ukážete kamarátkam fotky svojho bábätka. V súčasnosti nie je problém byť denne v kontakte napr. s vašou dcérou, ktorá žije v Austrálii, alebo sa zoznámiť s niekým, kto má podobné záujmy ako vy, ale žije napr. v Nemecku. To pred 20-30 rokmi bolo nemysliteľné, technicky nemožné, alebo extrémne drahé či zložité.

Samozrejme, že nové technológie ovplyvňujú sociálne väzby a menia vzťahy, ale to hneď nemusí znamenať koniec sveta. Spomeňte si, ako predošlá generácia nadávala na skazenosť tej súčasnej, ktorá je v produktívnom veku. Mnoho babiek nadávalo, že tá moderná hudba za nič nestojí, mládež nemá morálne hodnoty a Sodoma-Gomora je za dverami. Hovorím povedzme o 70.-tych a 80.-tych rokoch. Dnes je to už retro a na vtedajšiu dobu sa spomína, ako na staré zlaté časy. Vtedajšia “skazená” mládež má už dnes školopovinné deti a zase skĺzava do polohy nadávania na modernú dobu.

Každá generácia má svoje špecifiká a každá generácia, ktorá bola odsudzovaná predošlou ako skazená, prežila. Je tu, existuje, žije inak, ale žije.

Budúcnosť

Nemyslím si, že sa musíme obávať budúcnosti (teraz myslím len vzhľadom k tejto téme). Život si vždy nájde svoju cestu. Aj keď budeme obklopení technológiami na každom kroku (možno už aj sme), vždy budeme vo vnútri rovnakí, ako boli naši rodičia a starí rodičia. Vždy budeme túžiť po šťastí, láske, úspechu, zábave, zdraví a ostatných hodnotách, ktoré nikam neodchádzajú.

Takže neberte svojmu dieťaťu tablet z ruky. Ak je to spôsob, ako chce žiť svoj život, nech je to tak. Možno neskôr povie “mal som sa viac venovať iným aktivitám” a možno z neho bude nový Mark Zuckerberg (autor Facebooku). To nikdy nemôžete dopredu vedieť a vštepovanie vlastných hodnôt ďalšej generácii VŽDY vyvolalo len odpor. Nič iné, iba odpor a vzdor. Čím viac mu to budete zakazovať a motivovať ho inými smermi, tým to bude pre neho atraktívnejšie. Vaše názory mu môžete vysvetliť, ale on/ona si musí vytvoriť svoje vlastné.

Zdravotné riziká

Samozrejme, že život v súhre s elektronikou predstavuje aj skutočné zdravotné riziká a samozrejme, že sa to dá aj preháňať. Keď veľa sedíte, zvyšujete si tým riziko srdcovo-cievnych ochorení, pri nesprávnom sedení trpí chrbtica, bez oddychu sa kazí zrak. Áno, to všetko je pravda, ale nemyslím si, že by to bol “mor súčasnosti”. Všetky tieto veci vám hrozia aj denne v práci, pokiaľ máte sedavé zamestnanie a verím tomu, že ešte stále väčšina ľudí dostatok pohybu má.

Riešením je veľmi jednoduché striedanie duševnej (sedenie za PC) a telesnej aktivity. Stále ešte väčšina ľudí netúži stať sa súčasťou stoličky, ale denne sa pohybuje. Nemusíte hneď behať či chodiť do fitka. Úplne stačí, keď budete chodiť na prechádzky, alebo sa budete pohybovať vo svojej záhrade.

Nebudem rozoberať všetko okolo negatív sedavého spôsobu života a vplyvu sociálnych sietí, je toho plný internet. Snažím sa práve poskytnúť pohľad aj na pozitívne efekty technicky vyspelej spoločnosti, ktorou sa už asi môžeme nazvať.

Pozitívne efekty

Ako každá minca, aj táto má dve strany. Niečo som už spomenul v úvode. No je toho viac. Všade sa hovorí len o negatívach, no nikomu nenapadne, že záujem o techniku môže byť napríklad začiatkom skvelej kariéry programátora? Nikto nemyslí na to, že hranie počítačových hier rozvíja fantáziu, zlepšuje reflexy, či poskytuje zážitky ľuďom s obmedzením pohybu? Nikto sa nezaujíma o to, že ľudia so sociálnou fóbiou oceňujú sociálne siete, pretože im uľahčujú kontakt s okolím, ktorého sami nie sú plnohodnotne schopní?

 

Vďaka internetu máme napríklad verejné fóra, kde ľudia diskutujú, vymieňajú si názory, skúsenosti, pomáhajú si. Koniec-koncov, ani tento blog, ktorý práve čítate by neexistoval, nebyť internetu. Každý môže slobodne vyjadriť svoje názory.

Takisto som počul o viacerých prípadoch, kde sa ľudia zoznámili cez internet (alebo dokonca v prostredí hry), dali sa dokopy a žijú si šťastný život. Bez technológií by sa to nestalo. To ale nikoho nezaujíma. Zaujímavejšie sú prípady, keď sa z takéhoto stretnutia vykľuje stretnutie s uchylákom. Aj to je realita, nepopieram, ale vadí mi, že sa pozornosť verejnosti vždy upiera len na to negatívne.

Záver

Takže pozerajte sa na veci objektívne. Nesnažte sa svoje deti meniť k svojmu obrazu. Nepodarí sa vám to. Porozprávajte im, ako ste žili vy, oni si z toho vyberú, čo sa im páči. Nevnucujte im svoj spôsob života, oni majú svoj. Nebrzdite ich vývoj zo strachu, môžete im uškodiť. Nelamentujte nad starými zlatými časmi a skazenosťou doby. Ako hovorí známe, trochu drsné, úslovie:

“Aj táto sk**vená doba bude raz nazývaná starými zlatými časmi.” 🙂

To je kolobeh. Raz budú pravdepodobne vaše deti spomínať, aké to bolo krásne, “…keď sme mali Facebook, internety, tablety a smartfóny, ale tá nová generácia už nevie, čo to je detstvo…”. 😉

Netýka sa to samozrejme iba detí a detstva. Aj vy sami. Nevyhýbajte sa technológiám, vytvoríte si hendikep. Dnes už základná gramotnosť v oblasti používania technológií je nutná vo väčšine povolaní. Nejde len o Word a Excel. Takisto sociálne siete vám umožnia kontakt s kolegami, či so starými priateľmi z detstva, ktorých by ste radi stretli, no neviete kde sú. Objavíte úplne nový spôsob sociálnej interakcie, ktorý je momentálne vo vývoji, nevieme kam povedie, ale to nikdy nikto nevie.

Aj na televíziu sa nadávalo, že vymyje mozgy celej generácii. Máte pocit, že to viedlo ku koncu sveta? Ja nie. Takže poučený minulosťou, neočakávam, že sa bude konať nejaké vymytie mozgov modernými technológiami. Kto je “odľud”, ostane ním a kto je “lev salónov”, bude ním aj naďalej, bez ohľadu na to, či má smartfón, alebo nie. Kto je múdry, bude múdry, či číta klasické knihy, alebo elektronické a kto sa narodil ako hlupák, ostane ním a počet jeho elektronických zariadení, ani účet na Twitteri to nezmení.

Peťo Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár