Prečo sme k sebe dobrí iba na Vianoce? Iný pohľad…

Dnes si dáme len takú odľahčenú verziu vianočného moralizovania. Ľahko stráviteľné reči po kaprovi a šaláte. 😉 Každý si z toho môže vziať, čo chce. No aj tak dúfam, že sa pointa zachytí niekomu v “šedej mozge kôrovej”. 🙂

Prečo nie celý rok?

Táto otázka nie je rečnícka. Keď sa nad tým zamyslíte, je to veľmi jednoduché. Preto sme k sebe dobrí iba počas Vianoc, pretože sa to tak patrí a je to zvykom. Všetci tak konajú, takže nevytŕčame z radu. Za všedného dňa by to bol prejav zraniteľnosti, pretože sa v ľuďoch zakorenil názor, že iba sviňa prežije, čo je jasná hlúposť. Dokonca sa stretávam s tým, že niekto svoje deti vychováva schválne tak, aby z nich neboli dobrí, príjemní a féroví ľudia. Podľa mňa je zvrátené vychovávať deti tak, aby boli ľuďmi, ktorých sám nemám rád. Je to môj osobný názor, no dúfam, že so mnou súhlasí čo najviac ľudí.

Svet je zrkadlo

Pokiaľ vám nevadí, aký je svet a to, že ľudia sú k vám svine, v poriadku… buďte si svine, na každú sa niekde varí voda. No ja som presvedčený, že väčšina ľudí so Svetom ako takým nie je spokojná. Treba si uvedomiť, že svet okolo nás si tvoríme sami. Jednak, že vesmír funguje tak, že čo zo seba vydáte, to aj dostanete späť a jednak, že keby ste nielen počúvali, ale hlavne vnímali múdrosti starých materí, tak by bol svet oveľa lepší. Dám “do pľacu” hneď niekoľko úsloví a prísloví, ktoré podčiarkujú pointu:

– Nerob iným, čo nechceš aby robili oni tebe. –

– Kto seje vietor, zožne búrku. –

– Kto čím zachádza, tým aj schádza. –

– Ako si ustelieš, tak budeš spať. –

– Božie mlyny melú pomaly, ale isto. –

To ešte nespomínam ten povestný “zákon príťažlivosti”. Takže keď si najbližšie budete sťažovať v akom svete to žijeme, že vás niekto šťuchol lakťom do rebra či vytrúbil na ceste, spomeňte si, čo svetu dávate vy a či ste si to náhodou tak trochu nezaslúžili. Ak nie, je to OK, dobre pre vás a len tak ďalej! 🙂 No ak prídete k záveru, že sa chováte podobne a sťažujete si na rovnaké správanie u iných, je to prvý krok k tomu, aby ste svet zmenili… Pretože:

– Ak chcete cítiť zmenu, začať treba vždy od seba. –

Keby si toto uvedomil každý jeden človek, tak žijeme v raji. To je samozrejme utópia, no stačilo by, aby si to uvedomila časť populácie a budeme sa mať aspoň o niečo lepšie. Nebudeme na seba na ulici zazerať, predbiehať sa v radoch, náhodných okoloidúcich brať ako nepriateľov a život ako “istý typ traumy” (to mám z jednej pesničky 🙂 ).

Takmer každý človek, ktorého na ulici stretnete, je rovnaký ako vy. Tiež sa mu nepáči, ako sa ľudia chovajú a tiež by bol radšej keby bol svet lepší, no stačí aby si to uvedomil jeden z vás, urobil pre náhodného okoloidúceho pozitívne gesto (stačí maličkosť, ako napr. darovať nepotrebný parkovací lístok inému parkujúcemu) a som si istý, že ten druhý zareaguje rovnako pozitívne. Nebojte sa toho.

Záver

Ak sa vám teda nepáči, že sa ľudia chovajú ako hovädá, nechovajte sa rovnako. Neodpovedajte zlom na zlo, tak to nikdy neskončí. Uznávam, je to ťažké, sám s tým mám niekedy problém. No učím sa, chce to tréning neodpovedať rovnako (keďže svet je zrkadlo, ako sme už spomínali). Skúste si teda uchovať spôsob správania sa, ktorý vám u druhých lahodí, a to po celý rok, nie iba na Vianoce. Ak aj nebudete často narážať na podobné správanie u iných, občas určite a budete mať zo seba lepší pocit. Je to jediná cesta, ako zmeniť svet k lepšiemu – začať sebou.

„BUĎTE ZMENOU, KTORÚ CHCETE VIDIEŤ VO SVETE.” – Gándhí

Ja to poznám tiež na sebe z oboch strán. Nie som svätý, no stačí, aby mi dal niekto prednosť na ceste a hneď mám lepšiu náladu a mám chuť urobiť pre niekoho iného to isté. Takže nie je to slabosť. Ak chceme žiť v lepšej atmosfére, je to nevyhnutnosť.

Šťastné sviatky, šírenie pozitívneho myslenia a skvelú náladu prajem všetkým čitateľom gr8.sk aj fanúšikom našej Facebookovej stránky! 😉

Pedro

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár